Brokkolibiff

Brokkoli er en av mine absolutte favororittgrønnsaker. Her er en måte å variere bruken av den på. Først litt fakta:

Er du grønnsak er du Superma(t)nn dersom du er krøllete på toppen og mørkegrønn i kroppen. Brokkoli gjør deg så mange tjenester at det er helt fantastisk at den samtidig smaker så godt.

I kinesisk medisin regnes brokkoli for å være både helende i forbindelse med blant annet øyebetennelser (pga luteininnholdet) i tillegg til at den virker kjølende på en opphetet feber – eller sommervarm kropp.

Synergien av antioksidanter i brokkolien – i tillegg til vitaminene A, C, K, B6 og E – gir den kreftforebyggende egenskaper, spesielt ift brystkreft og prostatakreft. Som med alle grønne krølltoppede grønnsaker, er den også matmedisin mot tarmkreft og hjelper ved forstoppelse.

Mamma-alarm! Brokkoli inneholder høye andeler av kalsium og magnesium som i kombinasjon er akkurat det du ønsker å gi barna dine for at skjelettet deres skal vokse seg sterkt.

Disse brokkolibiffene lager du ved hjelp av polenta som er knust maiskorn, og som fungerer utmerket som bindemiddel. Biffene er supergode som tilbehør til fiskekaker, kjøttkaker eller laksekoteletter. De smaker dessuten veldig godt som ren vegetarrett med en salat innholdende nær sagt hva som helst, men gjerne med egg og avokado for å få inn protein og gode fettsyrer. Jeg spiser de gjerne på sistnevnte måte, og da går nesten halvparten av denne oppskriften med – bare til meg.

brokkoli, polenta, chili

Brokkolibiff er supersunt tilbehør til middag eller som fyll i en salat. Dette trenger du!

Oppskrift på 10 brokkolibiffer:

6.5 dl vann kokes opp. Ha i 2 ss olivenolje og 1 ss buljongpulver/evt 1 buljongterning. Finhakk en liten halv chili uten frø/evt 1 hvitløksbåt/evt en liten halv rødløk, skvis en halv lime/evt en liten skvis sitron og ha det oppi vannet sammen med oppskåret brokkoli. Småkok i 5 minutter før du heller oppi 1.5 dl polenta litt etter litt samtidig som du rører.

Så fort du har en tyktflytende masse er det klart til å helles over i en smurt brødform/silikonform. NB! Sett til avkjøling – behøver ikke stå i kjøleskapet – 1 time eller 3. Massen er ferdig når den er helt stiv, og da skjærer du skiver som du steker i olje på middels varme til de er lett gyllne og gjerne litt crispy.

brokolibiff i brødform

Hell over massen i en brødform. La den avkjøles til den er stiv nok til å skjære i.

brokkolibiff, vegetar

Brokkolibiff

_DSC0645

Brokkolibiff er supermat for småbarn; kalsium og magnesium og mild på smaken – om du kutter ut chilli og løken.