Hva om det var motsatt?

Min historie

Jeg skriver en del om kosthold, og føler det er meningsfullt å dele kunnskap om det vi putter i munnen. Men det er noe som er viktigere for helsen enn hva vi putter i munnen.

Og det er hva vi tenker og fyller hodet med, fra vi står opp om morgenen til vi går og legger oss om kvelden. Og hvordan vi bruker dette til å fylle dagene og livene våre. Du er ikke tankene dine, men du er hva du gjør.

Å ta dette fullt og helt innover meg har jeg opplevd som veldig sterkt, ja som en livsendring faktisk.

Det var en mental prosess for meg å tørre å slippe bryggekanten; å si opp tryggheten og komforten av å ha en sjefsredaktørjobb med bra lønn, mange goder og alt som fulgte. Men det kom til et punkt hvor noe presset på sterkt fra innsiden. Jeg kunne ikke lenger fortsette å bruke hodet mitt 8 timer hver dag 5 dager i uken på annet enn det jeg kjente var, ja et kall rett og slett.

Først var jeg vettskremt bare ved tanken på å gjøre en helomvending midt i yrkeslivet. Jeg trodde det betydde at over 25 år med opparbeidet yrkeserfaring, kunnskap, nettverk og fundament ville være bortkastet og til ingen nytte i min nye gründervirksomhet.

En annen periode trodde jeg at livet ikke ville bli til å holde ut dersom jeg sa opp jobben. Jeg var sikker på jeg kom til å angre, bli blakk, ulykkelig og mislykket dersom jeg gjorde alvor av det som tydeligvis var min sanne kraft; å jobbe med helse.

Hvorfor er man så redd for å gjøre det man drømmer om?

Fordi det gir vid frihet. Ingen å skjule seg bak eller skylde på. Bare deg selv på vei mot det du vet at du var ment å være. Og det er veldig skremmende!

Vendepunktet for meg kom, da jeg hørte en fantastisk foreleser snakke om å møte frykten man kjenner på før man bryter ut av et forhold, selv om du vet innerst inne at det er riktig. Han dekonstruerte frykten og snudde den helt på hodet, og sa:

Frykten er et kompass som peker mot retningen du skal gå.

Og så sa han:

Kvaliteten på ditt liv er direkte relatert til mengden usikkerhet du er komfortabel å leve med.

Litt usikkerhet i livet får oss på tå hev, og til å yte bedre og strekke oss lenger! Stikk i motsatt retning av det som mange av oss anser for å være målet med livet; en trygg og god jobb, fast lønn, forutsigbare dager. Jeg vil ikke forkleine forutsigbarhet. Men å være trygghetssøkende hindrer oss altså ofte i å følge hjertet eller drømmene våre.

Da jeg til slutt sa opp jobben ble frykten erstattet med opprømthet og energi. Litt på samme måte som å ta den villeste berg-og dalbanen på Tusenfryd. Skrekkblandet fryd som gir deg et kick. Og det kicket satte igang så mange kreative prosesser og idéer at det nesten føltes som en rus.

Jeg var helt på plass i meg selv.

Lykke! Det har vært utrolig frigjørende å tørre å gå for drømmen.

Lykkestund! Det er utrolig frigjørende å bryte ut av komfortsonen og følge hjertet.

Coaching-øvelse

Grunntanken er at det fins rikelig med plass for oss alle, og for drømmene våre. Du kan faktisk gjøre det som du innerst inne drømmer om. Du kan la være å la andre definere hvem du er, og heller være fullt ut den personen som andre enda ikke har oppdaget. Og det er aldri for sent. Rundt deg fins en overflod av muligheter. Du må bare tørre å gå ut av komfortsonen.

Problemet er at det moderne samfunnet vi lever i, hele tiden sender deg beskjeder som forleder deg til å tro at det er farlig å ta sjanser. Det er trangt om plassen der ute, og du er prisgitt andre og tilfeldigheter.

– Du er ikke bra nok.  – Du er ikke slank nok. – Du er ikke kjapp nok.  – Du er ikke ung nok. – Du er ikke erfaren nok. – Du er ikke ønsket nok. – Du er ikke elsket nok.

Når du handler og tar valg utifra disse tankene, forminsker du livet ditt. Men du behøver ikke være med på en sosial og kulturell definering av ditt liv. Igjen; det fins en overflod av muligheter. Når du tør å tro at du har det som trengs, for å takle livets utfordringer og overraskelser, da kan du ta en aktiv rolle i ditt eget liv. Da kan du faktisk gripe en av de mulighetene rundt deg.

Denne snuoperasjonen av tankesettet rundt frykt er utrolig frigjørende.

Prøv dette tankeeksperimentet neste gang du står midt i en typisk situasjon hvor du kjenner at du blir vippet av pinnen, eller ikke tør å titte ut av komfortsonen; still spørsmålet:

Hva om det var motsatt? 

Hva om jeg er bra nok. Hva om jeg er smart nok. Hva om jeg er slank nok. Hva om jeg er erfaren nok. Hva om jeg er ønsket nok. Hva om jeg er elsket.

Hva hadde du gjort da?

For de større valgene i livet – gå videre og prøv dette: Om du i tillegg hadde nok penger til å klare deg resten av livet slik at økonomi ikke lenger er et hinder.

Hva ville du gjort da?

Jeg tror du ville møtt utfordringer med en mer avslappet holdning. Kanskje ville du bare tenkt: “Alle har rett til sin mening. Vi behøver ikke bli enige. Jeg kan likevel gjøre det jeg innerst inne drømmer om. Jeg er mer enn bra nok, selv om andre ikke ser mitt potensial.”

Ville det ikke vært fint å leve litt mer i tråd med det?

Det er innenfor rekkevidde. Om du slipper deg selv til. Om du hever deg opp på tåspissene, og går i retning mot frykten.

ps. Foreleseren jeg refererer til heter Mastin Kipp og er grunnleggeren av nettsiden: The Daily Love

Oprah Winfrey mener Mastin Kipp er en av de nye store i neste generasjonen av spirituelle ledere. Anbefales på det sterkeste å sjekke ham ut!