Det er forskjell på salat

Salat er for mange typisk sommermat siden det er lett å få tak i lokale fine grønnsaker – og noen av oss henter grønnsakene rett opp fra egen hage. Mer kortreist blir det ikke! Det er bra å spise salat året rundt, men jeg tror flere spiser det kun som tilbehør i den kalde årstiden. Denne ukens oppskrift er imidlertid et fullverdig måltid.

Fullverdig måltid?

Noen mener at det ikke metter skikkelig med salat, eller at de fort blir sultne igjen. Mest sannsynlig fordi de har glemt noe viktig: Sammensetningen.

Grønnsaker gir deg bla mye fiber og sakte karbohydrater. Karbohydrater får blodsukkeret ditt til å stige, men stiger det sakte er det mye bedre, enn om det stiger høyt og raskt som det gjør når du spiser hvit ris, hvit pasta, og vanlig brød. Men, inneholder salaten kun fiber og karbohydrater blir det tilbehør, og er ikke ment å fylle opp over hele tallerken. Og det er fortsatt tilbehør selv om du serverer brød til.

En salat til lunsj eller middag metter nemlig helt optimalt- først og fremst dersom du har en god kilde til proteiner i den.  Den salaten jeg har laget her idag, er en super kombinasjon av karbohydrater, proteiner, fiber og fett.

Proteinene i denne salaten er først og fremst økologisk kylling. Jeg har sluttet å spise industrikylling, dvs billig kylling  fra de store produsentene. Jeg vil skrive et blogginnlegg om industri-kjøtt ved en senere anledning, men idag skal jeg holde meg til oppskriften (og saken), og konstaterer derfor bare at jeg bruker kun kylling fra kyllingprodusenter som ikke bruker narasin og annen antibiotika – og som utøver et humant dyrehold. Stange og Holte gård er de mest kjente leverandørene, men det fins et par til småprodusenter av økologisk kylling.

Oppskrift på kyllingsalat til 2 personer/1 voksen 2 små barn:

1/2 øko-kylling, 3 dl ferdig kokt glutenfrie eller fullkorn pastaskruer,  3/4 agurk, 1 stor avokado, syltet rødløk (se egen oppskrift under Mat), 2 neper/hvite beter, 1 eple og sist men ikke minst 1 pose spinat. I tillegg er det godt med 2 håndfuller økologiske cherry tomater (se også pkt 1 nederst på siden), selv om jeg ikke har det i salaten på bildet. Til slutt: En liten dæsj økologisk olivenolje over salaten er godt og gir sunt fett.

Side order/tilbehør: Hjertesalatblad fylt med hummus (se oppskrift på solfylt hummus under Mat her på bloggen). Hummusen metter ytterligere, i tillegg er den stappfull av proteiner og fiber.

Mamma alarm! Det er ikke alltid like populært å servere salat til små barn. Jeg inngår avtaler med min 4-åring.

Mamma alarm! Salat til middag resulterer ikke alltid i hurra-rop fra de små… Pasta blir lokkemiddelet som får dem til å spise mer av selve salaten. Hjemme hos oss er trikset å lage “avtaler” dvs 4-åringen får spise pasta og avokado+kylling som er populært mot at hun smaker litt på alle grønnsakene. Som regel stiger stemningen rundt bordet etterhvert 🙂

Mamma-alarm! Jeg har pasta i salaten fordi unger elsker pasta, mens de ofte ikke elsker salat like høyt. Pasta fungerer som lokkemiddel, for å spise opp resten av ingrediensene. Smaker barna mange nok ganger på grønnsakene blir de etterhvert vant til det. Et annet triks er å lokke med feks deilige bær til dessert, når salaten er spist opp. Husk, det er DU som bestemmer hva barna skal spise. Små barn kan ikke bestemme middagsmaten i huset, for de har ikke forutsetning til å sette sammen et fullverdig næringsrikt måltid.

pkt 1. Cherrytomater er utrolig bra å spise,og faktisk er det enda sunnere enn vanlige tomater. Hvorfor? Fordi tomater inneholder særdeles mye av antioksidantet Lykopen som dannes i skallet. Spiser du mange små cherrytomater får du i deg mer skall enn om du bare spiser en stor tomat. NB! Desto viktigere er det å spise økologiske tomater for å unngå sprøytemidler som sitter på ja, nettopp skallet.