Meningsfulle tilfeldigheter

Er du blant dem som bare vet på forhånd at du kommer til å treffe akkurat den personen idag- og så gjør du det, eller som vet hvem det er som ringer før du får tatt telefonen, eller som vet at du må kjøpe billett på trikken, for akkurat idag blir det kontroll?

Jeg opplever slike sammentreff hele tiden, og jeg tror at intuisjon dreier seg mye om å ha et våkent sanseapparat. Og at det igjen fører til at du oftere er på rett sted til rett tid.

To historier

For noen år siden feks støtte jeg helt tilfeldig på to gode amerikanske venninner, som tilfeldigvis er tvillinger, hver for seg med en dags mellomrom. Midt i New York City. Først den ene på et overfylt museum Uptown, og dagen etter, møtte jeg den andre tvillingen på gaten i travle East Village. Jeg hadde ikke sett noen av dem på 10 år, og vårt planlagte treff var ikke før noen dager senere. Hva er oddsene for å møte dem begge – hver for seg – helt tilfeldig i en millionby som New York? Betyr det noe at jeg gikk og tenkte på dem begge iom jeg gledet meg til å møte dem etter så mange år uten å ha sett hverandre. Tilfeldig? Betydningsfullt? Har det en sammenheng?

En annen gang satt jeg på flyet fra Reykjavik på vei hjem til New York, og kom i snakk med den hyggelige indiske kvinnen ved siden av meg. Samtalen avslørte raskt at hun bodde på New Jersey-siden av Manhattan, i 17. etasje i en bygning ved vannkanten ned mot Hudson elven, og med utsikt rett mot de nå falne tårnene World Trade Center. Det var litt spesielt å kunne fortelle henne, at jeg om en uke skulle flytte inn i 23. etasje – med akkurat samme utsikt i akkurat samme bygning. Jeg har flyttet hjem til Norge for lengst, men Sonali bor fortsatt i den bygningen og vi har kontakt den dag i dag.

Tre genier

Albert Einstein og Sigmund Freud funderte begge grundig over dette fenomenet. Freuds elev og Einsteins omgangsvenn; den kjente psykiateren Carl Gustav Jung brukte intuisjon i sin behandling av pasienter og utviklet begrepet: “synchronicity” på engelsk, eller meningsfulle tilfeldigheter. Jung var overbevist om at meningsfulle tilfeldigheter henger sammen med en persons spirituelle oppvåkning, og at det å se slike meningsfulle tilfeldigheter i livet bidrar til å skyve oss bort fra en selvsentrert bevissthet mot en større og mer helhetlig livsanskuelse.

Steve Jobs, den geniale gründeren av Apple og Mac forklarte store deler av sin suksess ved at han hadde stolt på, og fulgt sin intuisjon tidlig i livet. Jobs mente at det som skjer deg i livet har en betydning som du kanskje ikke skjønner der og da, men at svaret dukker opp ved en senere anledning – dersom du er våken, vel og merke. Det innebærer også at du våger å følge intuisjonen din, tør å bryte ut av flokken, og ikke er redd for å gå opp dine egne veier. Jobs var selv en såkalt “college drop-out”, og det var først da han droppet de obligatoriske forelesningene på universitetet til fordel for alternative undervisningstimer som snakket rett til hjertet, at hans sanne jeg og hensikt tok form. Men dette så han ikke før 10 år senere, da han utviklet de aller første Macintosh datamaskinene. Jobs var opptatt av at det er først når livet leves uten sikkerhetsnett at vi oppnår de virkelig store tingene som er ment for oss.

Coaching-øvelse

Intuisjon er en muskel som kan trenes opp til å bli mer definert i livet ditt. Alt henger sammen med alt, og du ser ting klarere, og har bedre tilgang til din intuisjon, når du er i balanse med deg selv. For meg handler det å være i balanse om ro i sinnet og fred i kroppen. Nok søvn, nok bevegelse, nok påfyll av stimuli som gjør deg glad, mye grønnsaker og sunn mat, lite sukker, og nok inntak av vann er grunnleggende for å være i balanse.

Gjennom den kommende uken kan du gå inn for å gjenopprette balansen i kropp og sinn, ved å ta ekstra hensyn til forholdsreglene jeg nevnte ovenfor. Samtidig begynner du å legge merke til tilfeldigheter rundt deg – meningsfulle eller ei. Til å begynne med behøver du ikke være så streng på hva du definerer som tilfeldig – la begrepet favne vidt og bare ta imot inntrykk rundt deg og let etter sammenhenger.

Vær en nysgjerrig tilskuer i ditt eget liv. Når noe skjer deg, tenk:

Hvorfor skjedde akkurat dette nå?

Forsøk så ofte du kan å snu det til et vennlig og positivt svar. I det hele tatt; Tenk at du denne uken skal ha en positiv innstilling til det som møter deg. Tenk over hvilke sammentreff du tidligere har hatt i livet ditt som du har erfart som positive forbindelser.

Se på det som en holistisk detox-uke samtidig som du noterer deg hva du tenker på, hva du opplever og hvordan du har det.

Ha tillit til din intuisjon og stol på at de løse trådene rundt deg, en dag i fremtiden kommer til å knyttes sammen til en perfekt sløyfe rundt livet ditt.

Inspirerende ord fra Steve Jobs til slutt:

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”

 

statue, barn, naken, Damplass

Dette bildet har jeg kalt “Stein og speil” etter en diktsamling av Tor Ulven. Boken har fulgt meg enten fra bokhyllen eller nedpakket i flytteesker gjennom 20 år, og for meg er det noe gåtefullt ved den boken som gir mening uten at jeg helt vet hvorfor. Noe med de ordene som peker mot et rom som er både bortenfor oss- og inni oss. Kanskje akkurat som intuisjonen vår.