Blomkålblingser

Jeg lovet å lage alternativ til middagstyvene Skvis ut middagstyvene og idag har jeg laget en av mine absolutte favoritter: Blomkålblingsen. Blomkål kan lett komme i skyggen av sin krushårete og populære fetter Brokkoli, men krølltoppen blomkål fortjener absolutt å være fast inventar på handlelisten din. I tillegg til at blomkål er stappfull av antioksidanter, virker betennelsesdempende og kan redusere kreft, er den også svært rik på vitamin C, vitamin K og betakaroten.

Blomkål blandet med proteinrik quinoa (i skålen) og egg gjør at blomkålblings er usedvanlig næringsrikt tilbehør til middagen. I tillegg har jeg i litt turmeric, oregano og cayennepepper som alle har store helsebringende egenskaper. I skjeene ligger henholdsvis tahini og potetmel. Du kan også lag en krydderfri variant til barna, se oppskrift.

Blomkålblings er perfekt tilbehør til middag, feks til fisk i alle varianter, den fungerer også som en veggieburger til salat, og kanskje best av alt; den er helt topp å spise som erstatning for brødskive! Bre et  lag med smør på – du trenger ikke pålegg for blingsen smaker mye i seg selv pga krydderet – og ta den med deg i matpakken, ta en idet du kommer hjem fra jobb, for å stagge middagssulten, etter trening, til frokost, lunsj – ja, til alt.

Quinoa = proteiner

Vi snakket såvidt om betydningen av proteiner sist mandag, da jeg laget kyllingsalat Kyllingsalat , og blomkålblingsene mine har rikelig av, nemlig proteiner. Hvorfor? Quinoa. Og egg så klart. Men i og med det er mange som ikke helt vet hvordan de bruker det anvendelige lille frøet quinoa (som mest ligner på ris, når det er ferdig kokt), vil jeg gi en liten introduksjon:

Quinoa er sunnere enn brun ris, og er kjappere å lage. Quinoa har har samme proteinnivå som melk, mer fiber (bra!) og mindre karbohydrater (bra!) enn brun ris, og quinoa inneholder B-vitaminer, sink, jern, potassium, kalsium og vitamin E. Det er i tillegg glutenfritt og lett fordøyelig. Og quinoa er veldig lett å bruke i matlaging fordi det tar form og smak av det andre det kokes sammen med. De gamle inka-indianerne livnærte seg så og si ene og alene på quinoa.

Merk at oppskriften her er litt voksen i smaken fordi det er en god del krydder i den. Jmfr. barnevennlig oppskrift helt nederst.

Blomkålblingser, 10-12 stk 
1 blomkål
3 egg
2 dl ferdig kokt quinoa – bruk gjerne rester fra middagen igår
3-4 ss potetmel (evt 2 ss potetmel og 2 ss maismel/quinoamel)
1/2 sitron skvis
1-2 ts oregano evt  1 ts kummin og evt 1 ss tahini (kan sløyfes)
En liten klype himalayasalt og sort pepper/cayennepepper
stekes i olivenolje eller smør

Skyll blomkålhodet og hakk det – hele hodet og stilken. Tilfør eggene, quinoa og melet. Bland krydderet og sitronsaften og evt tahini og mix det i blandingen. Ta gjerne det hele en omgang med stavmikser, for å få en litt glattere røre. Blingsene stekes i middels pluss varm panne til de er gylne på hver side.

Mamma-alarm! Næringsrik og anvendelig mat er perfekt kombo, når du skal lage mat til barn. Får du barna til å spise blomkålblingser enten i matpakken, eller til middagen har du kommet langt i å gi dem en god kilde til næring. Det er imidlertid lurt å lage en mildere variant med mindre krydder til barna. Mild creme fraiche og havregryn gir både kalsium, proteiner og sunne fettsyrer i denne barnevennlige oppskriften på blomkålblingser.

1 blomkål
3 egg
2-3 dl ferdig kokt quinoa
2 dl ukokt havregryn
3 ss creme fraiche 
1/2- 1 ts bakepulver
3-4 ss quinoamel eller 3 ss potetmel eller en blanding av de to 
Bittelitt salt. 
Samme fremgangsmåte som voksen-oppskriften over her, men la røren svelle 10 min. Stek gylne blingser, 
og server asap med smør på til sultne barn!

Blomkål mikset med quinoa og egg. Dette er mat som gir max uttelling for proteiner samtidig som de er fulle av vitaminer og fiber. Metter lenge, gir stabilt blodsukker, og smaker kjempegodt!

Blomkål mikset med quinoa og egg. Dette er mat som gir max uttelling for proteiner samtidig som de er fulle av vitaminer og fiber. Metter lenge, gir stabilt blodsukker, og smaker kjempegodt!