Elimination Diet day 8

3. episode av en mini dokumentarserie der jeg tester ut noe som heter “Elimination Diet” (se pkt 1 nederst) eller elimineringsdietten på norsk om du vil. Hensikten med en slik kostholdskur er først og fremst å finne ut om man har matallergi, og brukes i tilfeller der man mistenker at kosten forårsaker symptomer på allergi eller matintoleranse.

Det hele går ut på at du gjennom en periode, vanligvis mellom 10-30 dager, fjerner fullstendig visse matvarer fra kosten. Det dreier seg om mat som typisk forårsaker matallergi/intoleranse; soja, egg, fisk, skalldyr,  melkeprodukter, gluten, nøtter, sitrus, kaffe og de såkalte “nightshade” (se pkt. 2 nederst) grønnsakene som er potet, tomat, aubergine.

Etter at elimineringsperioden er over begynner man å reintrodusere en matvare om gangen over noen dager for så å observere nøye hvordan kroppen reagerer/hvorvidt matallergiske symptomer gjenoppstår.

Jeg startet 1. juli og kuttet ut samtlige ovenfornevnte matvarer bortsett fra fisk og skalldyr. Det er lurt å skrive ned alt man spiser og å observere formen i en matdagbok. Min dag #8 så slik ut:

Frokost: Hjemmelaget knekkebrød med plommesyltetøy og litt raw sjokolade-pålegg fra helsekost.

Lunsj: Økologisk kylling, quinoa, salat, avokado, 1 tomatbåt (ånei! TOMAT!!!)

Middag: 2 glutenfrie wraps fra helsekost med hjemmelaget hummus og 2 brødskiver med mix av hjemmelaget italiensk salat med mye gulrot og agurk.

Kvelds: Litt blåbær, litt raw kakonibs. Grønn te.

Formen: Har sovet dårlig mer eller mindre hele uken med mye tankespinn. Trøtt og “stram i hjernen”, men formen generelt er vesentlig bedre, og føler meg lett i hele kroppen med bra energi.

Videoen som det er linket til ovenfor er fra sent på kvelden dag 8… Klikk på video og se!

TO BE CONTINUED….. Følg med videre her på HappyMom for fortsettelsen av min ELIMINATION DIET.

1) Gjennom studiene i integrert ernæring oppfordres vi til å utforske mange forskjellige teorier rundt mat og helse. Det inkluderer å bruke oss selv som testkaniner, for å få en dypere forståelse for hvordan kropp og sinn blir direkte påvirket av bla. maten vi spiser.

NB! Eliminerings kuren er ikke ment som en slankekur og det er viktig at man erstatter maten man kutter ut med næringsrike og sammensatte måltider. Du bør absolutt ikke gjøre en slik kostholdskur uten veiledning via lege eller helsecoach.

2) Nightshade grønnsaker er en type planter som alle bærer blomster og som har det til felles at de fleste av dem er spiselige samtidig som deler av planten er giftig. Det fins teorier som sier at disse grønnsakene forårsaker betennelser i kroppen og at det er best å unngå dem.