Svartkål er den nye grønnkålen

Akkurat når du endelig var begynt å bli kjent med grønnkålen kommer det en rival på banen: Møt svartkålen, den nyeste kjendisen i kålfamilien.

Dersom dette går litt for fort i svingene, og du ikke ens har rukket å smake grønnkål enda er du i godt selskap. For selv om grønnkålen iløpet av det siste året er blitt noe mer tilgjengelig i vanlige butikker har den lenge nesten blitt regnet for å være en slags hipsterkål, siden den kan være vanskelig å få tak i med mindre man dyrker den selv, eller går på velassorterte helsekostbutikker. For ikke å snakke om hvordan man tilbereder grønnkål. Jeg sto lenge og klødde meg i hodet uten å finne helt ut av det de første gangene jeg kjøpte grønnkål. Nå, etter at du har lest dagens HappyMom kan du imidlertid komme alle helt i forkjøpet ved å fortelle at du har hørt at svart kål, eller Toscanakål som den også kalles, er det siste nye.

Litt foodfacts om grønnkålen først. Den går for å være den sunneste av alle grønnsaker, og har skyhøyt innhold av antioksidanter, noe som bidrar til å beskytte oss fra kreft og hjerte – og karsykdommer. Den inneholder også glukosinolater som er et annet stoff som beskytter mot kreft. I tillegg til det er grønnkål proppfull av vitamin K, A og C, mineraler og kostfiber.

grønnkål

Fra egen hage! I år dyrket jeg for første gang min egen grønnkål i kjøkkenhagen. Det gikk litt si som så med både nepene og gulrøttene jeg sådde, men grønnkålen har levert i hele sommer.

Svartkålen har alle de samme supersunne helsebringende egenskapene som grønnkålen, men her kommer det viktige; svartkålen er mildere i smaken og litt glattere i konsistensen hvilket gjør den mer anvendelig i matlaging enn den litt mer trevlete og grove grønnkålen. I tillegg kan du i motsetning til grønnkålen også spise stilken som løper gjennom bladene på svartkålen.

svartkål

Svartkålen er mørkere i fargen enn grønnkålen, mildere på smak og finere i konsistensen. Og derfor er det snart denne kålen alle kommer til å snakke om. Delvis på grunn av det rustikke utseendet og delvis fordi den vokser seg veldig stor kalles den også for dinosaurkål eller dino kål.

Oppskrift

Ukens mandagsoppskrift er Grønnkålbiff, og for å ikke gjøre det mer komplisert enn vi må – her har jeg enkelt og greit brukt samme oppskrift som til Brokkolibiff bare at du bytter ut brokkoli med grønnkål. Det eneste du trenger gjøre med grønnkålen er å skjære bort den grove stilken som løper gjennom bladene og så hakke den opp. Noen matvarebutikker selger grønnkål ferdig renset og kuttet, og da er det bare å ha den ferdig hakkede grønnkålen oppi vannet, og la det koke 4-5 minutt før du har i polenta og følger oppskriften.

Jeg liker oppskrifter hvor man kan variere ingredienser, og ved å alternere mellom brokkoli og grønnkål får du en ypperlig unnskyldning til å lage biffene to ganger iløpet av uken!

ps. Spør etter svartkål neste gang du er i butikken eller på helsekosten – etterspørsel gjør som kjent at butikkene etterhvert utvider sitt sortiment. Og dersom du har anledning til å dyrke selv vil jeg anbefale å teste både grønnkål og svartkål neste år – det er veldig hardfør og enkel kål å dyrke i kjøkkenhagen.