Er dette selve lykkepillen?

Jeg holder for tiden på å utforske aminosyrer, og hvilken effekt tilskudd av aminosyrer har på kropp og sinn. Du husker kanskje at jeg i matoppskriften Kyllingsalat snakket en del om betydningen av protein i kosten? Protein er nemlig bygget opp av aminosyrer, og disse livsviktige syrene fungerer som byggestener i kroppen. Aminosyrer gir livsnødvendig tilførsel av energi, og bidrar til kroppens daglige selvregulering av hormoner og vedlikehold av bla. hud, hår og muskler.

Mangel på aminosyrer kan bidra til flere velkjente sinnstemninger som; en generell følelse av slapphet, mangel på viljestyrke i forhold til å holde seg unna søtsaker eller salte karbohydrater, mangel på gjennomføringskraft på jobben og nedstemthet.

Det finnes mer enn 100 000 forskjellige proteiner i kroppen, men alle disse består av et utvalg av ca 20 aminosyrer. Idag tar jeg for meg en av dem som jeg selv har vært interessert i lenge:

L-theanine
Teanin er en fri aminosyre som det finnes plenty av i grønn te, og enda mer av i Matcha Matcha te samt enkelte sopparter, men du finner lite av dem i animalske matvarer. Teanin gir næring til nevrotransmittere i hjernen, og virker derfor avslappende og gir følelse av indre fred, dyp ro og årvåkenhet, idet den øker signalstoffene GABA (gamma-amino-smørsyre), dopamin og seratonin; selve lykkestoffet i hjernen. Disse subjektive opplevelsene forårsaker igjen målbare effekter som senkning av blodtrykket og redusert angst. Teaninet i grønn te hindrer også oksidering av LDL-kolesterolet (det ugunstige kolesterolet) og motvirker åreforkalkning.

Jeg anbefaler forsiktighet før du starter opp med tilskudd av aminosyrer: Rådfør deg gjerne med lege eller helsecoach, for det fins muligheter for uheldige vekselvirkninger med andre tilskudd eller medisiner.

matcha, te, latte, visp

Føler du deg på lavbluss, og nå mistenker det kan skyldes mangel på teanin, så kan du med fordel øke inntaket av helsebringende grønn te, eller prøve Matcha!

NB! Interaksjoner: Teanin kan muligens forsterke effekten av blodtrykkssenkende medisin.