Nye pannekaker

Alle liker pannekaker – og det finnes ikke en enklere måte å starte middagsuken på enn å servere deilige pannekaker med hjemmelaget blåbærsyltetøy Blåbærsyltetøy. Garantert suksess hos de små i familien.

Først en oppfordring. Skal jeg gi deg ett eneste godt råd for å bedre familiehelsen må det bli å kutte drastisk ned på bruken av hvetemel. Mange av oss lager kaker og pannekaker basert på hvetemel, delvis av gammel vane iom vi har lært det hjemmefra, men det gir også et godt bakeresultat. Utover dét gjør hvetemel deg absolutt ingen tjenester. Snarere tvert imot, og det siste halvannet året har jeg selv kuttet ut alt hvetemel i kosten til hele familien.

Hvorfor?

Moderne hvetemel er nemlig ikke det samme melet som dine besteforeldre vokste opp med. Dagens hvetemel er et industrielt modifisert mel fremstilt blant annet, for å oppnå maksimal innhøsting og samtidig få best mulig bake-egenskaper. Det som gir deg flotte høyt hevede brød og kaker er en spesiell type stivelse som skyter blodsukkeret til himmels, samt en forsterket form for gluten som får deigen din til å henge godt sammen, men som skaper ubalanse i både tarmfloraen og insulinnivået ditt. Moderne hvete inneholder også et protein som omdannes til et stoff som hjernen oppfatter som en rus, og som rett og slett er avhengighetsdannende. Du har kanskje kjent på følelsen av at du bare MÅ ha mer, når du spiser bakverk?

Kortversjonen: Hvetemel er tomt vomfyll som gjør at du legger på deg.

bokhvete

Mine pannekaker er laget på bokhvete som er et næringsrikt og glutenfritt alternativ til hvetemel. Bokhvete er faktisk ikke et kornslag uten en nøtt som kommer fra en plante.

Velg heller blant de opprinnelige hvetesortene med mer næring, mindre stivelse og svakere gluten, feks rug, økologisk spelt eller bygg. Den siste tiden er det også blitt lettere å få tak i urkorn som enkorn og emmer.

Vil du gå glutenfritt kan du gjøre som meg og lage pannekaker på bokhvete. Det smaker nær sagt helt likt “vanlige” pannekaker, og bokhvete er naturlig glutenfritt og har et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre som kroppen selv ikke kan fremstille, som må tilføres gjennom mat. Bokhvete inneholder dessuten mye kostfiber, jern, fosfor, kalsium, kalium og magnesium.

Oppskrift på veganske pannekaker

2,5 dl melk, miks gjerne ris og havremelk, 1 stor ss med creme fraiche laget på havre – dette får du nå i de fleste matvarebutikker, 1,5 dl bokhvetemel, 1 egg, 1 strøken ts bakepulver, 1/2 ts kanel, 1 ts lucumapulver (kan sløyfes) for smak og 3 dråper Stevia for søtning. Rør sammen. La svelle 5 min. Stek gylne i kokosolje. Spis!

ps. Vil du bruke kumelk – velg gjerne økologisk lettmelk.

Økologisk havremelk blandet med rismelk, creme fraiche på havre, bokhvete, bakepulver, stevia, lucumapulver og kanel er ingredienser i mine pannekaker denne uken.

Økologisk havremelk blandet med rismelk, creme fraiche på havre, bokhvete, bakepulver, stevia, lucumapulver og kanel er ingredienser i mine pannekaker denne uken.