Hjemmelaget blåbærsyltetøy

Sensommeren er tid for å plukke bær. Ville blåbær plukket i skogen har rødblått fruktkjøtt og er rikere på antioksidanter og vitamin C enn de dyrkede blåbærene som selges i butikkene hele året. Det kan være fristende å rårøre blåbærene med sukker og ha på pannekakene Nye pannekaker, men alt sukkeret gjør jo at helsegevinsten med blåbærene forsvinner. Denne oppskriften smaker frisk blåbærbusk og er vilt (!) god, synes jeg. Enkel å lage er den også og den modne bananen gir sødme, mens fiberhusk binder bærsaften slik at syltetøyet får en fyldig konsistens. Eplepektin-pulver har mer eller mindre samme funksjon som fiberhusk.

1 moden banan, 1 ts cocosa sukker/økologisk kokossukker, 2 dl blåbær og 1 ts fiberhusk/eller en halv ts eplepektin. Fiberhusken blander du først ut i et glass med litt vann så det blir en tykk jevning. Kjør i blender. Ferdig!

Syltetøyet holder seg i kjøleskapet i opptil 5 dager.

blåbær, banan, kokossukker, fiberhusk

1 moden banan gir egentlig sødme nok til blåbærene, men jeg bruker 1 ts kokossukker i tillegg. Fiberhusk er rik på fiber og gir fyldigere syltetøy.

blåbærsyltetøy i blender

Kjør ingrediensene i blender. På toppen her ligger fiberhusken og kokossukker som er blandet ut i litt vann – fiberhusk fungerer som jevning samt gir bra fiber til syltetøyet.

Ikveld var jeg så heldig å få noen kurver med nyplukkede søte bringebær fra Frigard i Lærdal. Jeg tror det er de beste bringebærene som fins i hele verden! Virkelig. Nå har jeg bare to kurver igjen, for de andre gikk ned på høykant så fort bærene kom innenfor døren hjemme. Kanskje lager jeg syltetøy på samme oppskrift som den til blåbærene. Eller så spiser vi dem rett fra kurven til frokost…

bringebær

Bringebær fra Frigard i Lærdal er kanskje verdens beste bær. Og om du greier la være å spise opp alle med en gang kan du lage syltetøy.