Tom Yam Ghoong

Tom Yam Ghoong er en av de største signaturrettene i det asiatiske kjøkken. Suppen som består av blant annet reker og sitrongress er veldig hot (som i sterk) og har en umiskjennelig litt søt syrlig klassisk Thai-smak. Den er med andre ord supergod, og jeg ble veldig overrasket over hvor enkel den er å lage.

tom yam ghoong

Tom Yum Ghoong er en klassiker i Thailand, og denne versjonen lages med reker. Suppen er sterk og syrlig på smak, og setter friskt igang blodomløpet ditt.

Et av høydepunktene mens jeg var i Thailand var kokkekurset på Baba Cooking School på hotell Sri Panwa i Phuket. Under kyndig veiledning av hotell Sri Panwas kokk Siratwaya Nitijaraspuwadon lærte jeg å lage både denne suppen samt en annen av mine Thaimat-favoritter, Pad Thai chicken.

kokkekurs

Chef Siratwaya underviser på hotell Sri Panwas kokkeskole, Baba cooking school. Først viste hun hvordan man skulle lage suppen, og så var det min tur å prøve uten hjelp… Det gikk bra!

Det er så gøy å kunne dele det jeg lærte, og jeg tenkte vi skulle starte med å lage Tom Yam Ghoong –  jeg lover: Den er lett å tilberede. Det viktigste du gjør er forberedelsene, for du må sannsynligvis ut og handle litt ingredienser i en asiatisk matbutikk. Helsegevinsten med å bli kjent med asiatiske matvarer er stor. Ingredienser i det asiatiske kjøkken er svært ofte krydder, urter og grønnsaker proppfulle av næring og helsebringende egenskaper. Så det er altså både smart for helsen, og godt for smaken å begynne å prøve deg frem med asiatiske ingredienser i matlagingen hjemme. Se også gjerne hvilken helsekost jeg hadde med meg i kofferten hjem fra Thailand Helsekost fra Thailand.

ingredienser, tom yam ghoong

Reker, chilli, sitrongress, galangal, kaffir lime blad, løk, shitake, vårløk, hot basil og cherrytomater. That´s it! ps. Se nederst i saken for alternative ingredienser…

Dette trenger du til Tom yam ghoong – se nederst for alternativer dersom du ikke finner ingredienser:

6 reker

1/2 løk

3-4 stk shitake sopp

1 cm bit galangal

1 liten skål sitrongress

1 liten skål hot basil

5 blader kaffir lime blad

2 ss lime juice

1-2 ss fish sauce

1-2 ts sukker

1 liten skål vårløk

5 stk cherry tomater

5 dkl kylling kraft/buljong

Så mye fersk chilli som du klarer…

samt et hemmelig våpen: Østerssaus.

Slik gjør du:

Kok kyllingkraften på høy varme. Etter 1-2 minutter har du oppi urtene galangal, sitrongress og fortsett kokingen 1 minutt. Ha oppi reker, løk, shitake og kaffir (evt lime/laurbærblad). Fortsett med å helle oppi fiskesausen, lime juice, sukker og fersk chilli. Smak på suppen hele tiden, for å kjenne om den trenger mer snert – det er ofte her ditt hemmelige våpen kommer inn: Østerssaus. En spiseskje østersaus løfter suppen din opp til restaurantnivå – du finner østersaus i de fleste velutstyrte matbutikker/asiatiske butikker. Til slutt har du oppi cherry tomatene og vårløken. Voilá. Ferdig! Du kan servere denne suppen med ris til for en fyldigere middagsrett, men den er mye morsommere å servere slik den er ment, som suppe.

Laila Madsø, kokkekurs, østerssaus

Mitt – og ditt hemmelige våpen på kjøkkenet. 1 ss østerssaus forvandler selv den uerfarne kokk til Chef.

NB! Alternative ingredienser dersom du ikke finner alt:

Galangal kan være vrien å få tak i, og da bytter du den ut med ingefær. Det samme gjelder kaffir lime blader; de bytter du ut med litt revet lime skall pluss et lite laurbærblad pluss en neve sitronmelisse. Hot basil, er en viktig ingrediens i det asiatiske kjøkken og den har jeg også sett i asiatiske butikker under navnet holy basil eller noen ganger som tulsi. Hot/holy basil er veldig aromatisk og litt som pepper både søt og sterk på smak. Shitake skal ikke være vanskelig å få tak i enten på helsekosten eller i asiatiske matbutikker, men kan til nøds erstattes med vanlig sjampinjong (se om du finner økologisk eller vill-sjampinjong).

Merknad: Jeg var invitert på tur av det statlige turistkontoret i Thailand, for å se hva Phuket og Bangkok har å tilby sine feriegjester med fokus på mat og helse. Se mer om Baba Cooking School på: www.babaphuket.com/phuket-thai-cooking-class.html Baba Cooking School @Sri Panwa Hotel