Hvor går veien til suksess?

Vi går alle og bærer på en drøm om å oppnå suksess. Vi drømmer om fremgang på jobben, noen har som mål å lykkes i å skape en suksessfull gründervirksomhet, lykkes i å bli rike, oppnå suksess i kjærlighet, lykkes i å gå ned 20 kilo, lykkes i å bli kvitt kronisk sykdom, lykkes i å bli god på å løpe langdistanse, lykkes i å utvide vår vennekrets og andre drømmer om suksess som forfatter.

For de fleste blir dette et livslangt prosjekt der vi fortsetter å hige etter suksessen – uten helt å komme i mål.

Hva er det som hindrer oss i å oppnå suksess?

Samuel Beckett

Èn ting er frykten for å feile. Vi lar oss vippe av pinnen, og mister motet, når vi på veien mot suksess tråkker på sidesteg og trør på feil trinn. Forskjellen på en person med suksess og en som blir ved å kun drømme om den, er denne:

Suksessfulle mennesker ser på tilbakesteg som en utfordring og mister ikke motet eller selvtilliten av den grunn. Snarere tvert imot, de ser på feiltagelsen som en mulighet til å forbedre innsatsen eller verktøyet. Og så kvesser de kniven, og går på igjen. Kanskje fortsetter de likevel å feile, ja for suksessfulle mennesker feiler mange flere ganger på sin vei mot suksess enn de lykkes. Men de slutter altså aldri å tro på seg selv, og de tror fullt og helt at hvert feiltrinn bringer dem ett steg nærmere målet, og det er som kjent ofte nok å lykkes én eneste gang…

Altså:

  1. En tabbe eller feilgrep betyr ikke at du er en taper. Det betyr at du må justere teknikken din. For så å gjøre et bedre kvalifisert forsøk.

Den andre og kanskje den mest selvbedragerske årsaken til at suksessen uteblir i våre liv, er at vi ubevisst motarbeider den. Vi frykter faktisk gjennombruddet vi så inderlig lengter etter. Spør deg selv:

Hva er det verste som kan skje dersom jeg lykkes?

Kjenner du at svaret ditt ligger rundt; mengden av arbeidsinnsats som må til, tidsklemma blir enda strammere dvs våre nærmeste vil lide, din plass i sosiale relasjoner vil bli utfordret og du vil kanskje måtte takle både misunnelse og granskende blikk, du er beskjeden og liker ikke å ta plass, tyngende ansvar, eller du tenker at en eventuell suksess betyr at du får mindre tid til deg selv. Dette er tanker som ubevisst kan motarbeide din sjanse til å oppnå suksess fordi dette innebærer at du ikke går inn i arbeidet med hele deg. En del av deg stritter imot – litt som vi gjør når vi begynner å interessere oss for mosjon og helse, men samtidig nekter å gi opp røyken, brusen eller pommes fritten.

Dikt

Marianne Williamson, forfatteren av suksess(!)boken “Return to Love” sier det veldig fint her. Ps. Ikke la hennes bruk av ordet Gud forstyrre deg; om du vil kall det heller Universet, eller kall det å manifestere det unike potensiale som bor i deg og i alle mennesker. Hennes ord har truffet mange midt i magen, og ifølge Time Magazine har “Yoga, Kabbalah og Marianne Williamson blitt plukket opp av alle dem som søker åndelig nærvær som ikke har med religion eller kristendom å gjøre”. For mer om henne se her: Marianne Williamson

Altså:

2. Finn eksempler rundt deg på mennesker som har oppnådd suksess og som fortsatt har sin familie, sine venner og sitt egenverd intakt. Bli inspirert av mennesker hvis suksess har gjort dem i stand til å bruke enda mer tid på det de elsker, enten det er veldedighetsarbeid, familien, en hobby eller rent nærvær og tilstedeværelse i sitt eget liv. Tro på at det er mulig å få både pose og sekk. Finner du ingen eksempler på sånne mennesker? Bestem deg for å bli den første som får det til.

En inspirasjon for dette innlegget har vært filosof, foredragsholder, og metafysiker Catherine Collautt, og hun byr på denne fantastiske tankeøvelsen som hun kaller et “pre mortem experiment” eller på norsk en:

Før-døden tankeøvelse:

Tenk deg at du mot slutten av livet innser at du har mislykkes i å oppnå dine mål i livet. Hva tror du er den mest sannsynlige årsaken til at det ble slik?

Tenk nøye gjennom svaret ditt, og skal denne øvelsen komme deg til nytte i god tid før slutten av livet; vær åpen og selvransakende i ditt indre søk. Det er en stor sjanse for at dette leder deg inn i en gullgruve av selvinnsikt. Lytt, let og grav til du forstår svaret. Bruk ditt funn til å utruste deg bedre, og gjør et nytt forsøk på å oppnå dine mål.

PS. Vil du ha enda mer inspirasjon til å grave i din egen gullgruve kan du lese mitt blogginnlegg om det å trå ut av komfortsonen Hva om det var motsatt?.