Potent urtemedisin

Like før jeg reiste til Thailand for kort tid sien ble jeg tipset om å sjekke ut Thai urtemedisin i forbindelse med min eldste datters hudsykdom, Alopecia areata. Jeg fant hva jeg lette etter gjemt i en bakgate i Bangkok.

Opp en trapp og inn en to meter høy dør, og plutselig står du i et skattkammer av et urteapotek. Familien Mo Waan Rodumang har gjennom generasjoner i over 100 år laget medisin basert på thai urter.

MoWaan urteapotek

På Mowaan urteapotek lages piller og preparater for hånd og fra bunnen basert på Thai urtemedisinsk lære. Øverst ser du anti-age pillene som jeg kjøpte med meg hjem. De inneholder Bael frukt, banan, sort pepper og honning.

Alopecia areata utarter seg slik at hårsekkene går i dvale, og man får enten flekkvis eller totalt hårtap på hodet. Min elskede lille datter har i løpet av et drøyt år mistet alt håret på hodet sitt. Som mor er jeg mer eller mindre i konstant i beredskap, for å finne en kur. Selv om forskning og legevitenskap foreløpig har funnet at det ikke finnes noen som helst kur for alopecia. Kur eller ikke kur, jeg kan love jeg fikk stifte nært bekjentskap med Thai urtemedisin.

Monkolsri og Laila

Mongkolsri Janjarasskul er utdannet i Thai urtemedisiner. Hun viste seg å være et vandrende kunnskapsleksikon. Her holder hun en flaske blomstervann som jeg fikk med meg hjem.

MoWaan urteapoteket i Bangkok viste seg nemlig å bli en stor opplevelse i denne spesielle kunnskapen. Mongkolsri Janjarasskul er partner i apoteket, og utdannet ved en av de ganske få Thai urtemedisin skolene som finnes. Hun har en fortid som grafisk designer, men “hoppet av” for å vie seg fullt og helt for urtemedisin. Å treffe på henne overgikk alle mine forhåpninger om å få noe som helst innsikt i Thai urtemedisin.

Jeg viste et bilde av min datter slik at Mongkolsri skulle forstå. Plutselig tar hun seg til det litt glisne øyebrynet sitt. Hun forteller at hun har brukt blomsten Butterfly Pea for å få kraftigere øyebryn – og hun hadde faktisk begynt med dette for få dager siden. Vår guide Nina fra det statlige Thailandske tursitbyrået TAT, stemmer i med å forklare at det i Thailand er vanlig skikk å smøre babyers øyebryn med denne blomsten. Plutselig er alle damene i butikken involvert, og før jeg vet ordet av det er det tatt en telefon og bestilt et halvt kilo Butterfly pea blomster fra det store blomstermarkedet i Bangkok.

Tørket butterfly pea

Jeg kom hjem med en halv kilo som kanskje kan kurere hårtap. Hvis det ikke virker kan det anvendes som antistress-middel og afrodisiakum.

20 minutter senere kommer blomstene mine med mopedbud. Jeg gråter en skvett av takknemlighet, når Monkolsri graver i vesken og gir meg flasken med det ferdig blandede lilla blomstervannet som hun selv har laget til bruk for sine øyebryn. Jeg lover å la dem få vite hvordan det går med min datter før vi tar et hjertelig farvel. Så fantastisk fint å oppleve hvor engasjerte og genuint interesserte de var i å hjelpe!

Butterfly pea blomst

Butterfly pea blomst

Det jeg har funnet ut om Clitoria ternatea som er det latinske navnet er ganske så interessant til tross for at jeg foreløpig ikke har sett dens medisinske egenskaper bli knyttet til hårtap.

Blomsten har flere navn lik et kjært barn, og i tillegg til sitt latinske navn som den har fått fordi dens blader har en form som minner om kvinnelige kjønnsorganer, kalles den også for Asian Pigeonwings eller bare Blue pea.

Butterfly pea viser seg å være mye brukt både i Ayurvedisk og kinesisk medisin, først og fremst for sine anti-stress, anti-depresjon og rogivende egenskaper. Blomsten har også tradisjonelt blitt brukt til å kurere kjønnssykdom, til å lette på menstruasjonssmerter OG den sies til og med å være et afrodisiakum.

Jeg fikk altså med meg en ganske så potent (bokstavelig talt!) pakke med urtemedisin hjem. Så får vi se hvordan det går med både det ene og det andre.

Her sitter tanten til daglig leder av apoteket, Aura Vorapok som er barnebarn av Dr. Waan Rodmuang eller Mowaan som han ble kalt, og triller anti-age piller. Hun har jobbet med urtemedisin på dette apoteket hele sitt liv – alt som selges her lages for hånd. En medisin-oppskrift inneholder fort 40-50 forskjellige urter. Noen av de mest populære pillene hjelper mot sjokk, trøtthet, kvalme, dårlig fordøyelse,  svimmelhet etc etc.

gull piller

Alt gjøres for hånd på gammeldagsvis slik man har gjort det i 100 år. Den eldre kvinnen triller piller i bladgull, noe som blant annet skal senke kolesterolet i blodet.