Fermentert cocktail

Like ved markedsplassen midt i Helsinki – fant jeg en cocktailbar helt utenom det vanlige. Jeg drakk tre forskjellige type helsedrikker så pakket med sunnhet at jeg vel ikke kunne ha bedt om en bedre kur mot de mer klassiske drinkene jeg fikk på etterfesten til Electrolux DesignLab Awards kvelden før…. Mer om den prisutdelingen senere.

Boris, kombucha

Fermenterte helsedrikker, her lyserosa Boris og vinrød kombucha.

Først. Fermentert drikke er blitt en stor internasjonal trend. Fermentert eller melkesyregjæret mat og drikke har også blitt veldig populært i Norge det siste året. Ved å innta fermentert drikke tilfører du kroppen de såkalte laktobasiller som er veldig bra for tarmfloraen. Finske Boris er en fermentert drikk som jeg aldri hadde hørt om før jeg fikk den servert i Helsinki. En lyserosa erkesunn helsedrikk som finnene har holdt hemmelig for oss andre. Jeg har nå lett og lett etter info om Boris, men finner kun finske nettsider som selger denne drikken.

Boris

Finnene drikker et glass Boris hver dag – for å holde magen og hjernen i god form.

Ifølge finske Emilia Vesterlund som jobber på Vegetaari Health Food Shop der de selger Boris er det en ren probiotika helsedrikk som er laget på melkesyregjærede rotgrønnsaker, bær og urter. Drikken skal inneholde mer enn 14 millioner levende bakterier som er bra for magen – og hjernen. Finnene sverger til å drikke 1 glass Boris om dagen, for å holde seg friske. Den lyserosa fargen kommer av rødbetene, vinbærene og tyttebærene, ellers inneholder Boris blant annet brennesle og surkål. Jeg kjøpte en stor kartong, og ser frem til å kjenne Boris på kroppen.

Krystallvann, kombucha

Krystallvann med ametyst og en grønn krystall som jeg ikke husker hva var. Dette vannet skal ha beroligende effekt.

Neste nye helsedrikk jeg prøvde var Krystallvann. Dette er visst også iferd med å bli en trend internasjonalt. Krystallvann skal ha blitt brukt helt tilbake i romertiden, og det fins et sagn som sier at det var Krystallvannets egenskaper som gjorde egyptiske arbeidere istand til å bygge pyramidene. I moderne tid har Krystallvann vært drukket i de mer alternative helsemiljøene, men altså, nå er dette iferd med å spre seg. Krystallene legges i en kanne med vann, for så å stå i solen noen timer. Vannet absorberer vibrasjoner med energi fra stenene, og blir dermed revitalisert og gir en helsebringende effekt for kroppen. Det kan være greit å vite at forskjellige stener har ulik energi, og noen krystaller skal være direkte uheldige å “drikke”. Altså, det er ikke bare å kaste noen krystaller oppi et glass med vann, for så å drikke det.

Til sist drakk jeg Kombucha som allerede har kjendisstatus som en fermentert superdrikk som blant annet skal redusere stress, bedre fordøyelsen og gi økt energi. Nytt for meg var at de på Vegetaari lager en versjon som IKKE står på flaske med lokk på – og den er fri for sprudlende bobler. Vanligvis kommer kombucha på flaske og er under trykk pga gjæringsprosessen. Men på Vegetaari mener de at den beste Kombucha er uten fizz. Og ifølge research jeg har gjort kommer det frem at boblene ikke nødvendigvis betyr at helseeffekten er større. Så da er det vel mest en smakssak, tenker jeg. Min egen Kombucha oppskrift finner du her: Kombucha fremgangsmåte

Elsket denne cocktailbaren – jeg vil ha en her i Oslo også. Please, anyone?