Hvorfor Oprah ikke klarte slanke seg

Hva er det som gjør at en av verdens mest suksessfulle kvinner, Oprah Winfrey, har gått på en smell gang på gang? Hun som omgir seg med et team av verdens mest ressurssterke fagpersoner innenfor mental helse, trenere og personlige rådgivere, har gjennomført utallige slankekurer for åpent publikum uten å få det til.

d313a43d1b5aa24a968279a3d0f5790f

Oprah Winfrey er en av verdens mest suksessfulle kvinner. Hun har vært åpen om sin livslange kamp om vekten.

Hun har tilgang på ALT, men klarer ikke slanke seg likevel – ihvertfall ikke med et varig resultat. Jeg sier ikke dette for å være stygg, men jeg sier det med medfølelse og ekte interesse. Jeg har nettopp fulgt en forelesning om “Mind-body medicine” med den kanadiske og profilerte (også på Oprah sitt show) legen og naturopaten Dr. Paul Epstein, og han stilte det samme spørsmålet.

Jeg havner naturlig nok stadig i samtaler om helse, og det er to ting som peker seg ut som de største helsebekymringene blant folk jeg snakker med. Det ene er stress, les mer om det her Kur mot stress – og det andre er opplevd – eller faktisk – overvekt. Se rundt deg blant dine egne venner – eller deg selv – og sjansen er stor for at du eller dine havner i en av nettopp de to kategoriene. Ja?

Om det gjelder overvekt: Har du noen gang tenkt over hvorfor du spiser for mye mat – eller hvorfor du spiser fet og usunn mat? Til tross for at du er fast bestemt på å gå ned i vekt.

Eller, om du er ulykkelig singel for n´te gang: Har du noen gang tenkt på hva som er årsaken til at du alltid velger samme type mann som kanskje har det til felles at de er bad ass, uansvarlige, barskinger som alltid ender opp med å gjøre deg ulykkelig? Til tross for at du drømmer om et stabilt og forutsigbart familieliv.

Dr. Epstein har et veldig interessant svar:

Hvis du ikke kjenner din historie er du dømt til å gjenta den.

Et evig tilbakevendende helseproblem i livet har som regel – Dr. Epstein går så langt som å si ALLTID – et bakenforliggende problem som ikke er ordentlig behandlet. Han sier at problemer med fordøyelsen, forbrenningen, lekk tarm, overvekt, diabetes og depresjoner ikke “fikses” ved at du får en diagnose. Det kan imidlertid helbredes gjennom å forstå din egen historie.

Notatblokk med quote

Avhengighet og selvbedrag er ofte bakenforliggende faktorer til våre vanligste helseproblem. Vet du hva din historie er?

Selve diagnosen er altså i virkeligheten det som skjedde med deg. Kanskje for lenge lenge sidenFinner du frem til din historie har du mye større sjanse å bli frisk. Sannsynligvis i kombinasjon med riktig kosthold eller hva annet du evt blir foreskrevet. Men i bunn ligger altså, at du ikke oppnår varig resultat uten at du har med HELE deg.

Den gode nyheten er at du ifølge Dr. Paul Epstein hverken behøver kurere eller fikse “sannheten” eller historien din. Altså ingen krav om å bli det Perfekte Menneske. Det er nok frigjøring i å MØTE din historie – ansikt til ansikt. Lære å kjenne din historie godt nok til å forstå hvordan den er i stand til å sabotere dine mål og intensjoner.

Spør deg selv:

Hvor kommer de ifra, disse tankene dine rundt mat som overstyrer fornuften og tar kontroll over handlingene dine? Du vil ned i vekt, og vet at du ikke skal spise på junk food eller unødvendig mat om kvelden. Det vet du. Men du klarer ikke la være likevel. Hvorfor ikke?

Eller du har alltid problemer med fordøyelsen og systemet fungerer slett ikke som det skal, men du har bare blitt vant til at du har et anspent forhold til magen. Har du tenkt på hvorfor du har det? Hva skyldes det at du har så dårlig fordøyelse – jada, fordi du spiser feil mat. Og kanskje for mye mat. Men hvorfor gjør du det? Forsøk å se personen og historien din- deg selv – det som ligger bak handlingene dine. Den bevisstheten kan ha en stor helbredende kraft i seg selv. Og kanskje kan den få deg til å tenke om igjen noen av de valgene du tar.

Men dette er ikke lett. Dette får man ikke så lett til helt på egen hånd. Poenget mitt her er først og fremst å vekke interessen din for deg selv og din egen historie – den fins der, men du har sannsynligvis ikke snakket om den med så mange. Vår historie rundt problematiske ting i livet – våre avhengigheter og selvbedrag – det er noe som ligger innhyllet i oss, og kan være veldig vanskelig å komme til. Og enda vanskeligere å få fjernet. Derfor også så vanskelig å bryte mønster.

Så hva kan du gjøre?

Et enkelt, men viktig steg er å være OK med den du er her og nå – og vær god mot deg selv – se dine fine sider. Å bli helt 100% fri fra din historie kan gjerne være et fremtidig mål, men det gjør deg ingenting godt her og nå – snarere tvert imot, det kan slite deg helt ut. Det blir et for voldsomt prosjekt, og du føler deg lett bare mer mislykket, spesielt om du stadig feiler i din frustrerte kamp om å bli helt og holdent fri fra alle avhengigheter eller ekstra kilo.

Kanskje er det på tide å stoppe slankekuren og starte behandlingen.

Oprah sier det best:Oprah Winfrey quoteOprah Winfrey quote