Huffingtons wake up call

En brukket kjeve og 4 sting i pannen måtte til før suksessforfatter og kommentator Arianna Huffington, også kjent som gründeren av Huffington Post, våknet opp og innså at hun levde et liv med kort holdbarhetsdato.  Skaden pådro hun seg, vanvittig nok, da hun kollapset, overarbeidet og stuptrøtt sovnet hun på jobb, og haken knaste rett i pulten. Som hun sier selv: “I was living a life that was not sustainable.”

Som millioner av andre dyktige og driftige mennesker, trodde Arianna Huffington, da 57 år, at hun måtte jobbe som et råskinn og nødvendigvis brenne lyset i begge ender. Hennes brutale wake-up call, fikk henne til å innse at hun måtte snu tvert om. Hun ble tvunget til å gjøre fundamentale endringer i måten hun levde på, og det aller første hun endret – utløste en dominoeffekt.

Å gjøre store livsendringer og helomvendinger på vante rutiner er krevende. Arianna Huffingtons suksessformula ble å identifisere den ene tingen som ville utgjøre den største positive ringvirkningen på alle andre områder i livet hennes. Hva det var?

S Ø V N

“Jeg gikk fra 4-5 timers søvn til 7-8 timers søvn hver natt. Og alt ble forandret,” sa hun nylig i et foredrag hun holdt for helsecoach-studenter på Institute of Integrative Nutrition.

Arianna HuffingtonVåkner du oppladet og uthvilt vil du få utrettet utrolig mye mer enn om du våkner trøtt, og går gjennom dagen ladd på koffein og autopilot.  Å bli mer effektiv, mer produktiv, og mer kreativ enn du noensinne var på 4-5 timers søvn, er ifølge Arianna en så overveldende erfaring at man i retrospekt ikke kan fatte at man ikke innså det før.

Det er ganske skremmende å følge hennes videre tanker. Hun mener at vår moderne sivilisasjons nye pest er utbrenthet, og at det er i ferd med å bli et kjempeproblem fordi, sier hun, det i idag sitter altfor mange store viktige ledere og folk i maktposisjoner som tar dårlige avgjørelser. Mennesker som pusher arbeidsnivået sitt mye av døgnet, greier ofte ikke ta optimalt vare på helsen sin. Og da begynner man gjerne å ta ukloke avgjørelser. Eller man stoler for mye på rådgivernes korte effektive sammendrag. Denne pesten sprer seg fort utover ren business. En person som haster avsted hurtigere enn hodet greier å henge med, tar sannsynligvis heller ikke gode sosiale hensyn til venner, bekjente, kollegaer, eller for den saks skyld naboen.

Arianna Huffington er helt klar på at slik personlig utbrenthet får direkte konsekvenser for den globale klimakrisen vi står midt i: For mange utbrente slitne ledere i verden gir samlet sett dårligere odds for oss alle fordi fellesskapsfølelsen og ansvarligheten for å gjøre “det riktige”  ikke blir gjenstand for nok interesse. Og alle vi andre vanlige dødelige som er temmelig slitne og utbrente, gjør vondt verre fordi vi hverken har tid eller overskudd til å sette oss inn i saker. Hvem kjenner seg ikke igjen i at det ofte er enklest å velge komfortable løsninger? Til tross for at vi som forbrukere har muligheten til å tvinge frem nødvendig politisk endring (feks ved at vi slutter å kjøpe miljøgiftig kylling og kjøttdeig til kr 29,90).

Er det virkelig så enkelt at veien til suksess går via sengen? Eller slik Arianna Huffington foreslo med et stort glimt i øyet, da hun holdt tale for kvinnelige mastergradsstudenter: “Sleep your way to the top, Ladies”

Jeg har ytterligere en faktor som jeg vil legge til som min egen wake-up call:

M O R O

I en internasjonal coaching gruppe jeg deltar svarte over halvparten at de har for lite moro i livene sine. Jeg måtte dessverre rekke opp hånden som en av dem. Og jeg som elske å le! Men lettheten og moroa får mindre plass, når krav, press og stress tar overhånd. Kjenner du deg igjen? Jeg tror vi er mange som jobber veldig hardt med å nå målene våre, mens vi ofte glemmer å ha det gøy på veien.

Jeg forsøker å finne en måte å gi deg selv glede, mer moro - hver dag.

Det beste rådet jeg kan gi deg.

Derfor vil jeg dele det som jeg faktisk tror er mitt livs beste råd som jeg fikk av min helsecoach Lauri-Ann Robertsson, som tilfeldigvis kommer fra samme by som Arianna Huffington, Athen.

Det går kort og godt ut på å lukke igjen avstanden mellom suksess og moro i livet ditt. Eller sagt på en annen måte:

Hva er definisjonen på suksess for deg?

Hvis ikke svaret har glede og moro på en av de to første plassene, da er det på tide å gjøre noe med det.