Beroligende eteriske oljer

De siste to nettene har jeg prøvd noe nytt. Jeg har gnidd noen dråper lavendelolje på fotsålene før jeg skal legge meg. Noe av det deiligste jeg kan tenke meg er nemlig aromaterapi eller massasje med aromatiske dufter. Men det nye for meg er at jeg gjør dette for å se om det kan hjelpe på søvnen. Og jeg vet ikke om det virkelig kommer av lavendeloljen, men første natten jeg prøvde dette sov jeg mye dypere enn jeg pleier – hele natten. Det var kanskje en tilfeldighet, men jeg våknet opp og tenkte med én gang at det måtte være oljen.

Eteriske oljer har jo forskjellige helsebringende egenskaper. De fleste er antiseptiske, noen er cellefornyende, noen vanndrivende og utrensende, noen bedrer varmefordelingen i kroppen og andre balanserer sinnet. Noen oljer stimulerer, mens andre oljer virker beroligende – og lavendel er et ekspempel på det siste. 12179901_10153571725605041_480796154_nI og med at jeg fokuserer på bedre søvn for tiden, se 5 spørsmål om din søvn eller bli inspirert av Arianna Huffington Huffington’s wake up call, så er det naturlig å teste eteriske oljer også. Lavendel har blitt brukt i folkemedisin i generasjoner for sin beroligende og avslappende egenskaper.  Lavendel er litt som en universalolje med mange bruksområder, ikke bare mot insomnia eller uro. Du kan også med hell prøve noen dråper lavendel på milde brannsår, på herpessår, på kviser, såre barneromper og det skal også hjelpe mot astma og allergier.

Lavendeloljen påføres enten direkte på huden der problemet ligger eller bland den ut i litt mandelolje, kokosolje, sesamolje el lignende og masser større områder for en avslappende effekt. Du kan også inhalere lavendeloljen direkte ved å ta noen dråper i håndflaten og hurtig gni hendene mot hverandre og legge nesen og munnen inntil, eller du kan bruke en aroma-diffuser.

Søvnråd:

2 dråper ren eterisk lavendelolje masseres lett inn på fotsålen ved leggetid, eller 5-10 dråper lavendelolje blandet i mandelolje eller kokosolje masseres på foten og leggene.

lavendel babyolje

Et par dråper lavendelolje blandet ut i en god økologisk babyolje kan være som magi for urolige barn.

Urolige barn kan også ha godt av lavendelolje. En dråpe på puten eller lakenet lukter deilig,  og kan gjøre underverker for nattesøvnen. To dråper i badestampen er deilig for små sovehjerter. Du kan også gå grundigere til verks og smøre inn barnets føtter og legger med noen dråper lavendelolje som du blander med din økologiske babyolje. Gni inn oljen med rolige bevegelser nedover barnets legg, ankler og føtter. Gjenta et par tre ganger. Dette øker også blodsirkulasjonen og gjør føttene varme, og bare det gjør barnet roligere. Ingen får sove med kalde føtter. Skader sikkert ikke å prøve samme metode på deg selv?