5 råd som booster barns selvtillit

Tidligere i høst fikk norske kvinner en ny og uventet talsperson i komikeren og sosiologen Harald Eia. Han gjorde det klinkende klart at kvinner puttes i bås, og at han (og mange av hans likemenn) synes det er mer stas med menns meninger, enn å høre hva kvinner tenker og mener.

En ungdomsundersøkelse fra England, referert i Good Housekeeping, viser at vi snakker om en systematisert innstilling, fordi hele to tredjedeler av unge kvinner mellom 16-24 år følte seg holdt tilbake av såkalte samfunnsholdninger. Disse unge kvinnene avsto bla. fra hobbyer og skolefag, fordi sosiale regler fortalte dem at deres naturlige interesser ikke var ”riktige” valg for kvinner.

Som mor til to døtre selv, tenker jeg at selvtillit, selvstendighet og god dømmekraft blir viktige egenskaper å bygge inn i jentene mine. Jeg vil de skal tørre ta selvstendige og frie valg i livet, og til å stå opp for seg selv dersom de blir utfordret.

Hva gjør man helt konkret for å dyrke frem selvtilliten hos døtrene våre – og hos andre unge kvinner vi møter på vår vei? Her er 5 enkle litt-ut-av boksen øvelser til foreldre.

Ps. Disse rådene er selvsagt uni-sex. Gutte-mammaer og pappaer – fortsett å les:)

1. Ros innsats fremfor resultat

Det kan virke uvant å ikke skulle rose sitt barns flotte resultat, når hun feks kommer hjem med god karakter, eller har laget en fargerik tegning i barnehagen. Poenget er at du kommer lenger med å si noe i retning av: “Jeg ser du har gjort deg stor flid, og jobbet virkelig hardt med denne oppgaven, og jeg blir så stolt av deg og det du har kommet frem til, ” istedet for: “Du er så flink.” På denne måten oppmuntrer du barnet til å fortsette å gjøre stor innsats og jobbe med selve prosessen, uavhengig av resultatet. For husk, det fins flere måter å gjøre ting på, ikke bare én riktig måte – og det er ikke alltid bare ett eneste riktig svar på en oppgave heller…

2. Ikke overdriv dine egne feiltrinn

Barn kopierer hva du gjør – mer enn hva du sier. Å bygge selvtillit i barn handler derfor vel så mye om din egen oppførsel. Gjør du et feiltrinn foran barnet ditt, forsøk å ikke vær for hard mot deg selv. Hvorfor? Fordi, vi guider våre døtre og sønner i hvordan de skal takle motgang og misforståelser. Med andre ord, dersom du overreagerer på dine egne feiltrinn med katastrofestemning og fortvilelse, vil barna dine notere seg dette som en normal måte å møte motgang på. Barn blir mer motstandsdyktige, og sjansen for fremtidig negativt selvsnakk mindre, dersom du selv møter dine problemer med en mild og behersket innstilling.

3. Ta sjanser og vis svakheter (men bruk humor!)

Vis datteren din at du tør å gå utenfor din komfortsone, for det vil gjøre henne bedre rustet til selv å våge gå egne veier i livet. Faktisk, man må være trygg på seg selv, for å tørre å ta imot sjanser som byr seg i livet. Derfor har barna godt av å se mamma eller pappa gjøre ting de ikke kan. Så slipp opp kontrollen, og tillat deg selv å rote det til – både bokstavelig talt og i overført betydning. Gjør du en blunder, kommer du langt med å bruke humor som ufarliggjør det hele. Verden er full av flinke piker i alle aldre og perfekte fasader i de tusen hjem. Døtrene våre trenger voksne forbilder i form av ekte mennesker som tør å vise frem den ofte litt uskjønne sannheten bakenfor glansbildet. Dette behøver ikke være mer komplisert enn at du lar datteren din få bli med å bake kake; le, kladd og kløn dere frem – og motstå fristelsen å lage Den Perfekte Konditor Kake.

4. Ikke bygg opp om gammeldagse kjønnsroller

Rekk opp hånda de kvinner som ikke overlater dekkskiftet eller klipping av plenen til mannen i huset. Selv er jeg skyldig i den ene av disse to klassisk mannlig tildelte arbeidsoppgavene i hjemmet. (Jeg liker faktisk  å klippe plenen..!) Som forelder – og ikke minst viktig dersom du har både en datter og en sønn – kan du bidra til å fjerne umoderne rollemønster ved å la barna ta del i “motsatte” arbeidsoppgaver hjemme. Hva med at mamma tar med husets datter ut og skifter dekk på bilen nå i vinter, mens far og sønn vasker badet?

5. Ikke legg for mye vekt på utseendet

Selvfølgelig synes vi alle at døtrene våre er nydelige, skjønne og vakre. Og det er naturlig for de fleste mødre å si dette høyt til jentene. Men pass på at du vekter det slik at selvfølelsen deres ikke blir for koblet til utseende. Den eldste datteren min har ikke hår på grunn av en hudsykdom, og dette har virkelig åpnet opp øynene mine ift stereotypiske komplimenter. Gaven er at jeg nå er blitt mye bedre på å rose, både mine egne og andre barns, ferdigheter og personlige egenskaper, fremfor eksteriøret som feks. tykkelsen på fletta. Tenk på dét neste gang du får lyst å gi en jente kompliment for hennes tykke flotte hår – kanskje er det en parykk:)

Herved en liten oppfordring til å gi ros som ikke går på utseende – en god øvelse for alle, synes jeg!

Rådene er basert på arbeidet til forfatter, lærer og gründer av Girls Leadership , Rachel Simmons.