Folkevett vs. Fjellvettreglene

For tiden tar jeg en leder – og coachutdanning, for blant annet å bli rågod (intet mindre!) på å møte andre mennesker på en effektiv, positiv, sterk og trygg måte. Det handler kort fortalt om kommunikasjon, og hvordan du kan gi mennesker energi, motivasjon og evne til å løse utfordringer.

Samtidig er Severin Suverens gamle Fjellvettregler oppdaterte til mye bruduljer og mange ulike sterke meninger. Dette inspirerte meg til å lage noen kjøreregler som kan komme godt med, når vi nå samles til lange påskedager innestengt med søsken vi sjelden ser, svigers vi ser for ofte, gamle venner med nye matintoleranser, dine og mine barn sukkerhøye på billige godterier, ja et ukelangt minefelt av potensielle misforståelser.

Fjellvettreglene

De ikoniske gamle fjellvettreglene.

Spøk lagt til side. Folkevettreglene jeg har skrevet her er mest ment som en innfallsvinkel og rettesnor, for å oppnå godt samarbeid og god dialog med de du har rundt deg. Jeg er overbevist om at du med rett innstilling og gode kommunikasjonsevner kan få et mye bedre, såvel arbeids- som privatliv.

Fjellvettregel #1 Planlegg turen og meld fra hvor du går.

Folkevettregel: Planlegg møtet, og kjenn ditt publikum

Denne regelen er grunnleggende, for å oppnå tillit og kontakt med dem du prater med. Rekk opp hånda de som har hatt en kjempeidé de gjerne ville ha gjennomslag for på jobb, men som merkelig nok ikke får en eneste med på laget sitt. Litt sånn Tom Cruise i Jerry Maguire med masse guts, drømmer og karisma. Likevel vil ingen på kontoret bli med, da han starter et konkurrerende firma.

Jeg har selv lett for å la meg rive med av en idé eller en drøm, og har sikkert mang en gang falt i fellen som det er å snakke over hodet på folk. Gjennom coaching-teknikker har jeg lært meg å ta bedre mål av, og hensyn til mine tilhørere, og sørge for å bruke mer tid på å lytte og spørre i forkant av mine innspill. Resultatet av litt ekstra planlegging i starten sikrer at samarbeidet får god glid og en bedre start.

Fjellvettregel #2 Tilpass turen etter evne og forhold.

Folkevettregel: Tilpass møtet etter din egen – og andres evner.

Kan hende har det skjedd at jeg ikke har hatt kunnskapen eller ferdighetene som måtte til for å nå helt frem til det som var målet. Jeg skal ha det at jeg både er uredd og villig til å ta sjanser, og til tider, vil det å sette utfor i høy hastighet være en helt nødvendig egenskap som bygger og utvikler. Men å bare ”sette seg i hockey” kan fort bli høyrisiko-sport og du sjanser på å få med deg detaljert landskap. Med erfaring har jeg lært at resultatet blir best, når jeg skynder meg langsomt og har hodet og hjertet med meg underveis. Ikke minst er det mer behagelig for andre å bli med meg på tur, når jeg avpasser farten slik at vi kan se terreng og det hele bildet sammen.

#3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

Folkevettregel: Ta hensyn til dagsform – og overbevisninger.

Gjør det enkelt for deg selv i møte med mennesker som du opplever som krevende: Unngå å gå inn i uvær med hagl og vind piskende i ansiktet. Sett deg inn i, og visualiser hva det innebærer for deg å møte vedkommende. Så puster du dypt, senker skuldrene, åpner opp hyttedøren, og gir den andre tid til å ta av seg sekken med all bagasje, bli trygg og varm i trøya først. Det nytter ikke å ha dårlig tid, når forholdene er dårlige. Det fins bortimot like mange sannheter og virkelighetsoppfatninger som det fins mennesker på jorden, og  generaliseringer kan fort stoppe fine opplevelser, møter og samtaler. Å se andres side av saken, og ikke minst, forsøke å se meg selv utenfra,  er en nyttig teknikk som jeg oftere og oftere merker skaper bedre stemning. Tillat andre å ha en dårlig dag uten å dømme. Gå en ekstra runde med deg selv dersom noens følelsesbaserte oppfatning av en sak tilsynelatende forhindrer en god prat.

Dette var de tre første fjell- og folkevettreglene anno 2016. Bruk enhver anledning du har til å skape god prat og flyt med andre mennesker disse første dagene i påskeuken. Øv deg på dine intetanende påskegjester, kolleger eller familiemedlemmer.

Her er resten av Fjellvettreglene. Ytterligere FOLKEVETT får du stille med selv 🙂

#4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

#6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

#7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

#8 Vend i tide, det er ingen skam å snu.

# Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Ps. Vil du vite mer om den coachutdanningen jeg tar, og som leder til sertifisering i DNCF, kan du sjekke ut CoachTeam – House of Leadership

Er du særdeles interessert i Fjellvettregler og hvorfor de ble endret kan du lese her på Den Norske Turistforeningens sider: De nye fjellvettreglene

Hovedfoto: Julie Christine Krøvel @prinsessenavfrogner