5 om vit D, UVA & føflekksjekk

Solen gir oss mer energi og det livsviktige vitamin D som veldig mange nordeuropeere har underskudd på. Ikke minst føler de fleste at vi ser både sunnere og freshere ut med litt solbrun hud. Å be en blek og soltørst nordmann om å sitte i skyggen er drøy kost. Jeg vet i alle fall at jeg nesten blir provosert, når velmenende hudeksperter “nekter” meg å sole.

Det er allerede kjent at solstrålene fyller opp vitamin D lagrene våre på en måte som ikke går å gjenskape ved å spise vitamintabletter. Og, nå viser faktisk ny forskning (blant annet utført på svenske kvinner) at påfyll av naturlig vitamin D fra solen setter igang så mange helsemessig positive effekter at det visstnok langt overgår faren for føflekk-kreft. Vi trenger vitamin D blant annet for å bygge sterk benmasse, dempe betennelser, styrke immunforsvaret og vitamin D beskytter i tillegg mot flere typer kreft, blant annet bryst- og tarmkreft.

Og hold deg fast, eksponerer du huden din for sol – U T E N solkrem vil det settes igang en positiv reaksjon i kroppen som stimulerer til å senke blodtrykket og styrke hjerte- og blodomløpet. Smører du solkrem på huden absolutt hele tiden vil du gå glipp av disse helsefordelene.

M E N, alt med måte. 15-20 minutter solslikking midt på dagen uten solkrem 2- 4 dager i uken er nok.

NB! Maks effekt av solstrålenes magiske kraft på bar hud, får du ved å spise mat rik på antioksidanter. Blåbær, bringebær, hvetegress, alger og fiskeolje gir nemlig naturlig solbeskyttelse, og gjør det tryggere å møte solen uten solkrem.

Husk, det er ikke meningen du skal droppe solkrem. Sol på bar hud er kun ment for kortere tidsintervall. Følger du noen enkle solråd kan du sole deg med den beste samvittighet.

  1. Bruk en håndfull solkrem til ansikt og kropp – og påfør hverannen til hver tredje time.
  2. Aldri bli brent!
  3. Smør solkremen helt inn i huden, ikke bare kleis den på nonchalant.
  4. Sjekk at solkremen din gir beskyttelse mot UVA.
  5. Sjekk føflekkene dine jevnlig.
UVA solstråler

Sjekk flekkene! 95 % av solstrålene som treffer deg er UVA stråler. Pass på at solkremen din gir god beskyttelse mot dem.

Vær ekstra oppmerksom på UVA. I motsetning til UVB, så er det UVA strålene som trenger dypest ned i lærhuden, og som gjør mest skade på immunforsvaret vårt. UVA strålene angriper cellene våre og danner indirekte frie radikaler som igjen fører til aldring, allergi og i verste fall føflekk-kreft.

Det kan altså se ut som om ekspertene ikke gir helt entydige råd ift soling. På den ene siden er det et faktum at vi trenger å få sol på huden for å fylle opp kroppens vitamin D-lager. På den annen side ligger Norge høyt på listen over land med mest forekomst av føflekk/hudkreft. For det er en sammenheng mellom soleksponering og hudens aldring og hudkreft.  Den gode nyheten er at hudkreft ofte vil kunne kureres. Dersom den oppdages i tide. Derfor er det viktigste du gjør nå idag, imorgen eller i helgen følgende:

Sjekk din egen og familiens hud for hudforandringer som kan være de første tegnene til føflekk-kreft. Ta en titt på føflekkene dine for å bli kjent med hvordan de ser ut.

Jeg var så heldig å få en liten opplæring av solkremprodusenten La Roche-Posay tidligere denne uken, men du kan selv kjapt og enkelt sjekke denne guiden: Føflekk sjekk

Altså, det viktigste rådet er følgende:

Sjekk føflekkene dine (og barnas) idag. Det tar deg 3 minutter. Du kommer til å være glad for at du gjorde det.

Nyt solen, og smør deg godt!

ps. Journal of internal Medicine, mars 2016 er forskningen jeg viser til i teksten, og blant annet henvist til av Dr. Mercola.