Hedda kuttet sukker i 6 uker. Dette skjedde.

Hedda Brodtkorb (45) er grafisk designer, trebarnsmamma, blogger og tidligere kollega av meg i mediebransjen. Hedda bor på Vindern i Oslo, og tok kontakt med meg ifjor høst fordi hun ville bli sukkerfri, og lurte på om jeg kunne hjelpe henne. Kort tid etter begynte hun på mitt SUKKERDETOX kurs. Les hva som skjedde.

Jeg merket med én gang at Hedda hadde det som skulle til for å lykkes med målene sine. Ikke bare stilte hun med et åpent sinn, hun stilte også så mange spørsmål at jeg innimellom måtte notere dem ned til senere, for å rekke å komme gjennom tema de aktuelle kurskveldene. Så grundig og genuin nysgjerrighet vitner om engasjement og innsatsvilje. Det som i tillegg var spennende med Hedda var at hun ikke bare ønsket å bli kvitt søtsuget, men hun slet med vonde betennelser i hoftene. Kunne hun bli kvitt disse plagene ved å kutte ut sukker?

Hedda Brodtkorb, vitaminer

Etter å ha gjennomført sukkerdetox-kurs er Hedda blitt veldig bevisst på hvilke vitaminer som gir henne mest energi og bedre helse. Her med min “hemmelige” favoritt 🙂

Hvorfor ville du gå på Sukkerdetox kurs?

– Jeg var plaget med betennelser i hoftene. Ifjor sommer var det så ille at jeg satt innendørs med store smerter, da vi var på familieferie i Syden. Det gjorde så vondt at jeg ikke kunne gå ut og bade, og jeg trodde jeg hadde fått fibromyalgi eller noe, forteller Hedda 3 måneder etter ferdig endt sukkerdetox kurs.

– Jeg kom over et blogginnlegg der du skrev om relasjonen mellom sukker og betennelser, og det gjorde meg veldig interessert, forklarer Hedda.

Hedda behøvde ingen betenkningstid. Så snart hun innså at sukkerstopp virker som anti-betennelse i kroppen meldte hun seg på kurset umiddelbart.

Hvordan var ditt forhold til sukker før du gikk på sukkerdetox?

– No limits. Jeg spiste sukker, tomme karbohydrater og melkesjokolade når som helst og hvor som helst. Før jeg fylte 40, la jeg aldri på meg, og trodde derfor at jeg kunne spise ubegrenset med sukker, sier hun.

Hedda forteller at hun aldri har vært spesielt opptatt av ernæring og kosthold.

– Jeg har tenkt at jeg har levd et såkalt sunt kosthold i og med jeg spiser fisk og masse grønnsaker. Familien spiser havregrøt til frokost, og jeg lager sunne middager fra scratch. Problemet var altså “bare” at jeg fråtset i sukkerholdig snacks og unødvendige mellommåltider.

Hedda Brodtkorb og Laila Madsø

Fra første kurskveld visste jeg at Hedda Brodtkorb hadde det som skulle til for å lykkes med Sukkerdetox. 3 stikkord for Hedda er: Engasjert, nysgjerrig og lærevillig.

Hedda tok av 4 kilo iløpet av de 6 ukene hun gikk på Sukkerdetox.

– Jeg følte det som de kiloene var rent potetgull og sukker. Jeg var veldig motivert og fulgte alle rådene jeg fikk gjennom kurset. I tillegg pøste jeg på med krydderet gurkemeie, og resultatene kom som lovet. Ikke bare rant kiloene av, men smertene i kroppen avtok også, sier hun.

Hva var det mest overraskende du lærte på sukkerdetox?

– Det var så mye! Det faktum at sukker gir helseplager. At det kan nære alvorlige sykdom som kreft og leddsykdom. Etterhvert som vi kom dypere inn i kurset lærte jeg enda mer om skjulte sukkerbomber og hvilke matvarer som hindrer næringsopptaket. Jeg hadde aldri trodd formen ville endre seg så mye bare ved at jeg sluttet å spise en del matvarer. Iløpet av de 6 ukene merket jeg veldig tydelig effekt av både frokostgrøten og den grønne smoothien vi fikk oppskrift på. Jeg opplevde effekten av kurset litt sånn: “Wow, er det slik jeg kan ha det!”

Et forventet resultat av å slutte med sukker, er at du får mer energi. Gjennom de 6 ukene Sukkerdetox pågår inngår også en 3 uker glutenfri periode. Ofte gir det en forsterket helseeffekt. Dette fikk Hedda oppleve.

– Jeg fikk skikkelig overskuddsenergi allerede iløpet av andre og tredje uken på kurset. Og da jeg begynte å føye til greens og alger, eller såkalte superfoods, da begynte jeg nesten å føle vemmelse for den maten jeg tidligere hadde fråtset så uhemmet i.  Jeg ville ikke lenger ha godter, hvit ris eller masse brød, og det føltes etterhvert helt naturlig å droppe det, sier hun.

vitaminer

På Sukkerdetox lærte Hedda om hvilke vitaminer og kosttilskudd som passer best for hennes helse.

Kostholdsplanen du følger under en sukkerdetox er ikke ment å gjelde lenger enn de 6 ukene kurset varer. Hele poenget med en sukkerdetox er bevisstgjøring rundt hva man faktisk putter i munnen iløpet av dagen. Ved å kutte ut sukker og matvarer som inneholder gluten og melk utfordrer du din indre autopilot hver gang du skriver handleliste. Plutselig finner du deg selv stående foran hyllene i butikken med et nysgjerrig blikk på helt andre produkter enn før. Sjansen er stor for at du tar med deg inn i fremtiden flere nye middagsfavoritter, og at du fremover stiller større krav til deg selv ift næringsinnholdet i maten du spiser.

Den største utfordringen?

– Det var tidkrevende i begynnelsen å lære hva jeg kunne spise, men etterhvert gikk det av seg selv. For min del var det mitt i julebordstiden, desserter i hytt og pine, og masse god mat overalt. Største utfordringen var å si nei å si til ting som jeg før spiste mye av uten å tenke på ingrediensene. Etterhvert begynte jeg å kjenne at det var lite interessant å spise alt det jeg satt og så på at de andre stappet i munnen. Og så hjalp det veldig at jeg fikk “lov” til å drikke et glass vin i ny og ne, ler Hedda.

I tillegg til et lite glass vin er det også tillatt å spise frukt gjennom de 6 ukene.

– Frukt på grøten måtte jeg ha, men jeg sprakk aldri på sukker og godterier. Gluten var ikke så vanskelig som jeg hadde trodd å holde meg unna, men jeg spiste Ingers Rugbrød så helt glutenfri var jeg ikke.

Når begynte du å merke at noe endret seg i kroppen?

Jeg merket at smoothie og grøt, gjorde meg lean, lett og nett. Jeg følte meg ikke lenger stinn etter at jeg hadde spist. Før kurset småspiste jeg litt hele tiden. Du vet, litt sånn TV-spising og kos, ostefat og godteriskåler. Iløpet av sukkerdetoxen lærte jeg å bli mett på sunn mat, og følte at jeg fikk dekket alle næringsbehov. Det var som om kroppen ble glad av maten, og det var en ubeskrivelig god følelse. Jeg følte meg sunnere og friskere rett og slett.

Hva konkret la du merke til?

– Jeg fikk et generelt større overskudd. Ble lettere i kroppen, og fikk mer energi. Jeg kjørte på med B-vitamin i tillegg og hår og negler ble klart sterkere.

Det er ikke til å stikke under en stol at det er lettere å endre kosthold, når du har et opplegg og en personlig coach til å guide deg. Utfordringen kommer for mange først da kurset er over, og du skal holde det gående på egenhånd.

Hvordan har du klart deg på egenhånd etter kurset?

– Jeg føler det har gått veldig bra. Det verste er kanskje å greie å kutte ned på glutenholdige matvarer som jeg alltid har vært så glad i, men jeg er sikker på at jeg nå har lagt meg til varige og sunnere matvaner. Nå spiser jeg feks tomatsalat på kveldene istedet for sjokolade. Men jeg skulle ønske jeg hadde greid å holde fast på smoothie-rutinen som var helt fabelaktig og holdt meg lean, sier Hedda og fortsetter:

– Jeg synes ikke det var så mye som skulle til, for min del. Vi har aldri hatt godteri på hverdager, men det har nok vært mye ubevisst sukkerinntak – og dét lærte jeg masse om på kurset. Nå prøver jeg å leve som normalt med et par viktige endringer som feks å erstatte hvit ris med fullkorn. Målet var jo ikke å bli asket heller, og dette kurset var for meg en kick-start til et sunnere kosthold.

Sukkerdetox kurs

Hedda (til høyre) på Sukkerdetox kurs sammen med Lin Fritzvold og Wenche Laumann Ylven en kveld i oktober/november ifjor.

Les mer om Sukkerdetox her: SUKKER DETOX coaching

Hva er målet ditt fremover?

– Å kunne holde vekten samtidig som jeg trener styrke. Etter de 6 ukene på Sukkerdetox veide jeg meg, og da så jeg altså at jeg hadde rast ned 4 kilo. Jeg orket ikke trene vekter før kurset pga betennelsessmerter. Nå som jeg har begynt å trene igjen vil jeg forsøke holde fast ved mitt nye kosthold selv om jeg vet at trening gir økt appetitt.

Har du blitt mer bevisst hva du putter i munnen?

Ja! Jeg ble litt stresset de 6 ukene at jeg skulle gjøre noe feil, men nå er jeg bare mer bevisst, og generelt er jeg mye sunnere enn før jeg gikk på Sukkerdetox-kurs. Hva matvarene er bra for, og hvordan maten fungerer i kroppen har vært veldig lærerikt for meg!

Har din nye sunnhet smittet over til resten av familien?

– Har prøvd å holde barna litt utenfor, men det jeg har lært har smittet veldig over på mannen min. Mannen min er faktisk hektet på den grønne smoothien min nå.

Hva tror du er din beste styrke, for å komme gjennom kurset med positivt og varig resultat?

– Når jeg først bestemmer meg for noe så gjennomfører jeg! Det er sånn jeg er, ellers svikter jeg meg selv. Første kvelden tenkte jeg: OJ! Dette var mer enn jeg hadde forestilt meg, men vi tar dag for dag, tenkte jeg. Etterhvert oppdaget jeg at søtsuget var borte, og da ble det lettere å fortsette. Jeg ble overrasket selv av at det ikke var så vanskelig som jeg hadde trodd. Det var mer at jeg måtte lære meg nye ting, og bli mer bevisst ingredienser i maten. Jeg synes kurset var mer spennende enn det var utfordrende.

Tips til andre som vil gå på Sukkerdetox-kurs?

Det er viktig å gå helhjertet inn for det, og at du legger opp til rutinene du trenger for å feste nye vaner som handlelister og matlaging fra dag 1. Og holde fast ved de nye rutinene. Kjøp inn de varene du trenger fra helsekosten og planlegg frokost og middager slik at du ikke tar lettvinte løsninger og skeier ut. Sørg feks alltid for å ha gulrøtter, tomater, avokado og selleri i kjøleskapet. Til kvelds lager jeg enkle salater med litt nøtter. Sånne ting.

Hvilken ny vane er du mest glad for at du fikk på Sukkerdetox?

Grønn te

På Sukkerdetox lærer jeg deg hvordan grønn te kan brukes, bla. mot søtsug.

Grønn te! Det ritualet hjalp meg over godtekjøret om kveldene. Får jeg ordentlig sult-følelsen om kvelden nå, ja da tenker jeg meg nøye om, fordi jeg har fått en helt ny mental sperre på kveldsspising, og hvis jeg bryter dette så skal det jammen være viktig.

Er du også interessert i å gå på SUKKERDETOX? Send meg en mail på laila@happymom.no – du er igang før du aner det.