Bli enda bedre på det du er god til

Har du også lagt merke til at du ikke nødvendigvis blir dyktigere i jobben din til tross for at du møter opp der hver mandagsmorgen med en bra innstilling?

De fleste har en ting i livet som engasjerer litt ekstra. Noe som vi liker ekstra godt å gjøre. Det kan være en hobby som å tegne, det kan være sport som tennis eller håndball, kanskje du liker å lage mat, eller forhåpentligvis; du blir blid og ser muligheter hver mandagsmorgen, når du drar inngangskortet på jobb.

Men. Blir det helst til at du gjennomfører på samme vis som du gjorde i forrige uke? Du ser selv at du ender opp med å bruke samme ord, samme form, og samme opplegg som sist? Og du oppnår sannsynligvis jevnt over samme resultat? Og slik cruiser du videre gjennom uke for uke med et grunnlag bygd på den samme etterhvert litt forslitte lesten. Tilfredsstillende kanskje, men heller ikke mer. Er ikke tiden kommet til å strekke deg litt lenger nå? Kan du bli enda bedre på det du allerede er god på?

Her er en enkel oppskrift på hva du må gjøre, for å ta steget opp et nivå i livet ditt.

  • Kom deg ut av autopilot-setet. Du vet, der du bare sitter bekvemt og utøver det du allerede kan. Enten det er å lage middag hjemme, eller å gjennomføre møtene på jobb. Der, i utøversonen eller produksjonsfasen gjør du “bare” det du kan best, med de samme ingrediensene du alltid bruker. Du leverer oppgaven din. Men heller ikke mer.

Innenfor kort rekkevidde kan du gjøre det ganske mye bedre. Du kan få forfremmelse, lønnsforhøyelse, ny og bedre jobb, få bedre helse, bli mer ettertraktet på (jobb)markedet, få mer selvtillit. Ja faktisk, du kan bli gladere.

Smil og læring

Har du et mål om å bli bedre på det du allerede er god på? Å veksle mellom å lære noe nytt og å utøve det du kan fra før, er en prosess som løfter deg opp på et høyere nivå.

Å gå fra å “bare” gjøre en god jobb til å gjøre en eksellent jobb krever først og fremst én ting:

  • Øv inn ny kunnskap. Det betyr at du ikke lenger bare går på kurs, leser nye bøker, eller nøyer deg med å være til stede i en work shop. Vil du bli bedre til noe kreves det at du er en aktiv utøver. Du setter av tid til å implementere det du har lært. Du benytter enhver anledning til å praktisere ny kunnskap og ferdigheter – enten det er på jobb, eller på andre områder i livet ditt.

Her skilles klinten fra hveten. De fleste går glipp av framgang og oppsving i livet sitt nettopp fordi de ikke gidder gjøre en ekstra innsats. Mange vil sikkert også si at de ikke tør. Å prøve ut nye ferdigheter gir en viss risiko for flauser og feilskjær. 90 prosent av oss trives best i komfortsonen, og vil helst bare gjøre akkurat det som allerede har vist seg å fungere helt greit. Men slikt blir det lite vekst og fremgang av.

Selskaper som oppmuntrer medarbeiderne til ny læring, og som åpner for revidert tankegang rundt gamle rutiner belønnes med innovasjon og mer fornøyde medarbeidere.  Er du ikke blant de heldige som har en slik sjef? Ikke la det stanse deg. Det fins enkle måter å tørrtrene ny kunnskap og læring på før du tester det ut i den harde virkeligheten på jobb.

  • Skaff deg en mentor, coach, eller støtt deg til en kollega som også vil opp et nivå. Ærlig feedback på dine ferdigheter gir deg mulighet for refleksjon og justering.
  • Ta relevante kurs og work shops, se video på nettet med eksperter og ledere på det området du vil bli enda bedre på. Vær en aktiv deltager, og sørg for å implementere noe av det du lærer i din daglige rutine.
  • Er du en leder, våg å gå foran som et godt eksempel. Sett en høyere standard for deg selv enn før. Vær ærlig overfor deg selv på at du ønsker å nå et høyere nivå. Invitér samtidig dine medarbeidere til å sette høyere standard for seg selv. Lov dem at det er greit å gjøre feil. Men det er ikke lov å slå seg til ro med feilene vi gjør.

Husk: Reflekter over jobben du gjorde igår, gå et steg fremover idag, og gjør det enda bedre imorgen.

Leter du etter en vei opp og ut av autopilot-setet? Snart deler jeg ut rabatter til en workshop med den internasjonalt anerkjente foredragsholderen, motivatoren, ledertreneren, og fjellklatreren, Eric Edmeads. Les mer her: Bli tryggere på deg selv med dette kurset!