Frukten du bør kjøpe øko

Noen mener at vi bare kaster pengene ut gjennom vinduet, når vi handler økologisk som jo ofte er noen kroner dyrere enn konvensjonelt dyrket mat

Et argument du kan ta med deg inn i diskusjonen, er at mengden antioksidanter er  større i økologisk mat. Antioksidanter er viktig fordi de bidrar til å gi deg optimal helse ved at de beskytter cellene i kroppen din. Forskning viser altså at sprøytemiddelbruk ødelegger jordsmonnet, og stripper jorden for viktige mineraler – og antioksidanter som vitamin A og vitamin C.  Dette er ikke bare uheldig for helsen din, men det går også utover smaken på maten. Matvarer dyrket i mineralrik jord smaker annerledes enn grønnsaker dyrket i utarmet sprøytebehandlet jordsmonn. Tenk bare hvor mye jordsmonnet har å si for hvert vindistrikt og smaken på vinen som dyrkes der.

Innimellom velger jeg selv ikke-økologisk frukt eller grønnsaker rett og slett fordi det er billigere. Andre ganger fins ikke gode økologiske alternativer i butikken, og jeg ender opp med “vanlig” mat i handleposen. MEN, det er likevel en del ikke-økologiske råvarer jeg aldri kjøper. Én av dem er epler. Epler ligger nemlig alltid – år etter år – helt i teten på listen over matvarer som inneholder mest sprøytemidler.

The Dirty Dozen listen lages hvert år av amerikanske The Environmental Working Group, og viser hvilke frukt & grønnsaker som inneholder mest sprøytemidler. Husk at mye av frukten og grønnsakene du handler i butikken importeres fra utlandet, og du får lite informasjon om sprøytemiddelbruken.  Glem heller ikke at også norsk mat sprøytes med pesticider. Derfor kan denne listen være et godt utgangspunkt på hva du bør prioritere å bruke pengene på mht økologisk mat.

Her er den siste “Dirty Dozen” eller “skitne dusinet” listen:

 1. jordbær
  2. eple
  3. nektarin
  4. fersken
  5. stangselleri
  6. druer
  7. kirsebær
  8. spinat
  9. tomater
  10. paprika
  11. cherrytomater
  12. agurk
Et tips:

Når du kjøper ikke-økologisk frukt og grønnsaker; husk å vaske dem godt. Det holder faktisk ikke å bare skylle dem i vann. Det finnes vaskemiddel beregnet for mat, men jeg skjønner at det kan bli litt i det meste laget for mange. Et godt tips er imidlertid å kjøpe en flaske med eddik i butikken, og helle en dæsj i en skål med litt lunket vann før du legger råvarene oppi. Skyll med vann og spis!

Ps. Foto: JØRGEN BRAASTAD, VG i forbindelse med en sak om helsecoaching i VG Helg .