Vintervitaminer du trenger nå

Vitaminer og kosttilskudd kan være det lille ekstra som skal til, for å gi helsen din et løft nå i vinter. Men hvordan velger du riktig blant alle merkevarenavnene og vitamin-bokstavene som trenger om plassen i hyllene på helsekosten og apoteket? Det er lett å bli forvirret og ende opp med en multivitamin som lover at skal dekke ALLE helseområder. Ikke bare kan det være smart å heller forsøke treffe ditt individuelle behov mer direkte, i tillegg er det en fordel å velge spesifikke vitaminer avhengig av sesong.

vitaminer

Ikke gå på autopilot, når du kjøper vitaminer. Velg utifra behov og sesong. Utvalgte vitaminer kan gi deg et ekstra boost gjennom vinterhalvåret.

Her er min liste over de viktigste vintervitaminene.

Vitamin D har en sentral helsefunksjon, og blant annet støtter vit D immunforsvaret, et sterkt hjerte, og hjelper mot depresjon, diabetes og overvekt. I tillegg styrker den muskler og skjelett og har betennelsesdempende effekt, og nyere forskning viser at den i høyere doser kan bidra til å bekjempe visse typer kreft. Mat som er rik på vitamin D inkluderer fet fisk som laks, makkerell, tunfisk og sardiner og egg. De fleste greier ikke skaffe seg nok vitamin D gjennom maten, og vi Nordboere får så lite sollys om vinteren at vi med stor sannsynlighet har manko på vitamin D. Ta 1000 iu (international units) med Vitamin D3 hver dag gjennom vinterhalvåret. Gjerne kombinert med vitamin K2.

Omega 3 er sunt fett som kroppen sårt trenger: det senker kolesterolet og blodtrykket ditt, styrker immunforsvaret, booster hjernen, ledd, hjerte, øyne og fungerer som en effektiv demper på betennelser i kroppen. Omega 3 styrker dessuten hud, hår og negler, og bidrar til bedre næringsopptak og forbrenning av maten du spiser. Som med vitamin D går kroppen lett i manko på Omega 3, og det er derfor et av de viktigste tilskuddene du kan ta, for å støtte en sterk helse. Omega 3 finner du ellers mye av i linfrø, sardiner, valnøtter og fet villfisk, men husk at den fryste laksen du finner vakumpakket i butikken er industrifisk og lite rik på Omega 3. Ditt sikreste kort er å kjøpe en kvalitets-fiskeolje fra helsekosten. Se etter fiskeoljer som har høyest mulig andel av Omega 3-fettsyrene; EPA og DHA.

Omega 3

En stor teskje fiskeolje av god kvalitet. Hver dag. Hele året. Ta gjerne en ekstra i vinterhalvåret.

Vitamin C, også kalt ascorbic acid fungerer som en sterk antioksidant i kroppen og mange opplever at den hjelper særlig mot forkjølelse og influensa. Vitamin C bidrar også til cellefornyelse, sårheling, styrker kollagenproduksjonen i huden, kjemper mot kreftceller og styrker hjertet. Mat som er rik på vitamin C er sitrusfrukter, paprika, kiwi, brokkoli, jordbær, gulrøtter, vannmelon, bananer og tomater.

B-kompleks inkluderer blant annet thiamin, riboflavin, niacin, B6, B12, folsyre, biotin, pantoten syre. B-vitaminene fungerer i kombinasjon med hverandre og bryter ned proteiner, fett og karbohydratene i maten vår og omdanner det til energi. I tillegg bidrar vitamin B til et sterkere hjerte- og karsystem, immunforsvar og nervesystem. Det kan også være verdt å prøve B-kompleks dersom du er under stress og press, eller opplever tretthet under mørketiden. Mat rik på B-vitaminer er grønne grønnsaker, økologisk kjøtt og meierivarer. NB! Pass på at din vitamin inneholder B12 som er særlig viktig for nervesystemet og ikke mulig å få gjennom kosten.

Kilder hentet fra forelesninger av Dr. Mark Hyman og Dr. Frank Lipman.