4 bra bøker nå

Skal du først sette deg ned med en bok er det vel greit å lese noe som er verdt tiden din. I det enorme tilbudet av ny og gammel litteratur kan det være vanskelig å velge en riktig bra bok. Her får du litt lesehjelp og aktuelle boktips.

I påsken tok jeg disse fire bøkene med på hytta.

Bøker, books

Kokeboken Rågodt, helse- og livsstilsboken Blue Zones, romanen Omriss, og litteraturguiden A little history of literature.

The Blue Zones, 9 lessons for living longer – from the people who´ve lived the longest av Dan Buettner.

Praktiske helse- og livsstilsråd for et langt, sykdomsfritt liv som du enkelt får til i ditt eget liv. Vitenskapsjournalisten Dan Buettner reiste verden rundt, for å finne hemmeligheten bak de lengst-levende menneskene på jorden. Han fant ni fellesnevnere innen blant annet kosthold, lokal kultur, og livsstil. Tør du la være å finne ut hvilke de var?

Rågodt, 100 enkle rawfood-oppskrifter til frokost, lunsj og middag av Tiril Refsum.

Denne lekre rawfood-kokeboken får deg til å spise kake til frokost. Et rawfood-kakestykke laget etter oppskriften til rawfood-kokk Tiril Refsum, kan fort være sunnere enn brødskiva du spiser hver morgen. Rawfood er næringsrikt, enklere enn du tror, og kakene smaker utrolig godt samtidig som de metter og stabiliserer blodsukkeret ditt. Boken, undertegnede er redaktør, kom ut nå i april 2018, og har blitt revet ut av bokhandlernes hyller.

Omriss av Rachel Cusk.

Det sies om forfatteren at hun er en av de aller smarteste, og at den eneste måten å komme inn til hennes – og boken Omriss´s storslåtte indre verden – er å lese den. Fortalt med et vakkert og sylskarpt språk, komplekse lag-på-lag historier, og en stemning som er solvarm og frossen på en og samme tid. Det er bøker som dette du savner å lese, og som setter ny standard for bokhyllen din.

A little history of Literature av John Sutherland.

En underholdende og innsiktsfull guidebok til litteraturhistoriens store og små høydepunkt. Forfatteren beveger seg i bredde og dybde med utgangspunkt i at bøker skal lære oss noe om livet, om å det å leve, ja, hva det vil si å være menneske. Et must for alle som jobber med bøker. Og for alle som liker å lære noe av litteratur.

Bokstabel

I mars leste jeg fra denne bokstabelen.

Den sølvgrå lille boken øverst i stabelen her er Nytte og utførte gjerninger som ble kåret til en av årets bøker, da den kom ut i 2016. Forfatter er Tone Hødnebø som har utgitt seks diktsamlinger, i tillegg til en poetikk. Tidligere i år ble hun tildelt Gyldendalprisen som er blant de største og viktigste prisene i Norge, og noe som gjør bøkene hennes aktuelle for lesing akkurat nå.

OFFENTLIG

Politikk er som vann i et demokrati,

den sørger for at ethvert tomrom fylles.

Det er hva som blir sagt

og ikke sagt som er avgjørende.

Å stille spørsmålet

er det samme som å besvare det:

Hvordan gjøre noe ferdig,

eller starte noe nytt?

Dikt av Tone Hødnebø, fra Nytte og utførte gjerninger